x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bye bye prietenie ruso-americană!

Bye bye prietenie ruso-americană!

de Veronica Micu    |    14 Aug 2008   •   00:00
Bye bye prietenie ruso-americană!

11:35 • Conflictul din Caucaz a pus capăt relaţiilor amicale dintre Rusia şi America. Moscova a ales să revină pe scena internaţională şi să-şi apere interesele energetice din imediata sa apropiere, considera presa rusă, citată de AFP.

Conflictul din Caucaz a pus capăt relaţiilor amicale dintre Rusia şi America. Moscova a ales să revină pe scena internaţională şi să-şi apere interesele energetice din imediata sa apropiere, considera presa rusă, citată de AFP.


IZOLARE. "Bunele relaţii dintre Rusia şi Statele Unite sunt de domeniul trecutului", scrie cotidianul Kommersant. "Moscova a anunţat revenirea fără apel la o realitate nostalgică, de care toata lumea va trebui să ţină cont: Rusia este la fel de importantă pe scena internaţională ca ONU sau NATO şi este autosuficientă pentru a impune dreptatea, aşa cum a facut-o occidentul în Kosovo", adaugă Gazeta. "Vesticii au considerat că totul le este permis, iar ceilalţi nu au niciun drept. Rusia a demonstrat definitiv, prin actele sale, că nu are intenţia să joace după aceste reguli", susţine ziarul Izvestia. Intervenţia militară rusa în Georgia a suscitat o tensiune fără precedent între Moscova şi Washington, de la desfiinţarea Uniunii Sovietice. Preşedintele Bush a cerut retragerea ruşilor din Georgia, solicitînd sprijinul "lumii libere" pentru fosta republică sovietică. Mai mult, secretarul de Stat Condoleezza Rice a afirmat că Moscova şi-a accentuat "izolarea internaţională" prin această intervenţie, amintind şi ea de perioada războiului rece şi invazia Cehoslovaciei, în 1968.
Şi Moscova a decis să-şi înăsprească tonul faţă de Washington. Şeful diplomaţiei ruse a somat miercuri SUA să aleagă între susţinerea pentru Georgia şi "parteneriatul" cu Moscova, dupa ce premierul Vladimir Putin a acuzat în termeni duri Statele Unite că au ajutat Georgia să-şi repatrieze trupele din Irak.

×
Subiecte în articol: externe