x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criză de călăi în Sri Lanka. Ultimul angajat pregătit pentru post şi-a dat demisia când a văzut ştreangul

Criză de călăi în Sri Lanka. Ultimul angajat pregătit pentru post şi-a dat demisia când a văzut ştreangul

12 Mar 2014   •   16:34
Criză de călăi în Sri Lanka. Ultimul angajat pregătit pentru post şi-a dat demisia când a văzut ştreangul

Peste 1.200 de persoane din Sri Lanka aşteaptă să fie executate, însă în prezent executarea sentinţelor este imposibilă, deoarece acest stat a rămas fără călăi.

Ultimul bărbat care accepase această slujbă şi-a dat demisia, săptămâna trecută, după ce i s-a arătat pentru prima dată ştreangul pe care ar fi trebuit să-l folosească.

Potrivit comisarului general Chandrarathna Pallegama, directorul sistemului penitenciar, Sri Lanka este în căutarea unui călău încă din 2012, însă niciun candidat nu a fost dispus, până în prezent, să-şi asume această responsabilitate.

În august 2012, 178 de persoane s-au prezentat la un interviu pentru ocuparea postului de călău. Lista a fost scurtată la 145 de persoane, după interviuri, fiind selectaţi, în cele din urmă, doi candidaţi.

După ce au fost instruiţi, însă, cei doi nu s-au mai prezentat la serviciu, fiind chemat al treilea clasat pe listă pentru a ocupa postul.

Acesta s-a speriat însă când i s-a prezentat ştreangul, la finalul instrucţiei, prezentându-şi demisia.

Chandrarathna Pallegama spune că nu are altă opţiune decât de a continua procesul de selecţie şi instruire a călăior. Acesta spune că va schimba strategia şi le va arăta candidaţilor mai întâi ştreangul, pentru a nu avea surprize.

Deşi în Sri Lanka există pedeapsa cu moartea, niciun prizonier nu a mai fost executat din 1976. În 2004, însă, în urma uciderii unui judecător, pedeapsa cu moartea a fost extinsă pentru mai multe infracţiuni precum omorul, violul şi traficul de droguri, punându-se serios problema aplicării sentinţelor de execuţie.

Peste 1.200 de condamnaţi din Sri Lanka aşteaptă în prezent fie ştreangul, fie comutarea pedepsei în închisoare pe viaţă. Cel mai vechi condamnat aşteaptă de 15 ani o astfel de decizie. 

×
Subiecte în articol: calau spanzuratoare pedeapsa cu moartea