Campania fostului președinte Donald Trump a declarat sâmbătă că a fost hackuită de un grup iranian în luna iunie, „ceea ce coincide cu momentul apropiat al alegerii de către președintele Trump a unui candidat la funcția de vicepreședinte”, a declarat Steven Cheung, un purtător de cuvânt al campaniei Trump, pentru NBC News.
Pirateria informatică a fost raportată pentru prima dată de Politico, iar NBC News nu a verificat în mod independent dacă aceasta a avut loc sau de unde provine. Politico a declarat că a început să primească e-mailuri de la un cont anonim care împărtășea documente interne ale campaniei Trump în iulie.
Documentele includeau documente de cercetare privind cel puțin doi dintre candidații la funcția de contracandidat al lui Trump, inclusiv eventualul candidat al Partidului Republican la funcția de vicepreședinte: senatorul de Ohio JD Vance.
„Aceste documente au fost obținute ilegal din surse străine ostile Statelor Unite, cu intenția de a interfera cu alegerile din 2024 și de a semăna haos în întregul nostru proces democratic”, a declarat Cheung.
Cheung a făcut referire la un raport Microsoft publicat vineri, potrivit căruia „un grup iranian, acesta având legătură cu Corpul Gardienilor Revoluției Islamice sau IRGC, a trimis în iunie un e-mail de tip spear phishing unui oficial de rang înalt dintr-o campanie prezidențială”.
Microsoft nu a identificat campania care a fost vizată. Un purtător de cuvânt al Microsoft a refuzat să împărtășească detalii despre incident în afara celor scrise în raportul lor de vineri.
„Iranienii știu că președintele Trump va opri domnia lor de teroare, la fel cum a făcut-o în primii săi patru ani la Casa Albă. Orice mass-media sau post de știri care reeditează documente sau comunicări interne fac voia dușmanilor Americii și fac exact ceea ce vor ei”, a adăugat Cheung.
FBI a declarat că este „conștient de informațiile din presă”, dar a refuzat să facă alte comentarii.
Un purtător de cuvânt al Misiunii Permanente a Republicii Islamice Iran la Organizația Națiunilor Unite a declarat: „Nu acordăm nicio credibilitate unor astfel de rapoarte. Guvernul iranian nu are și nici nu ascunde vreo intenție sau motiv de a interveni în alegerile prezidențiale din Statele Unite”.
În articolul său, Politico a scris că organizația de știri l-a întrebat pe autorul anonim al e-mailului de unde a obținut documentele pe care le scurgea și a primit un răspuns care spunea: „Vă sugerez să nu fiți curioși să aflați de unde le-am obținut. Orice răspuns la această întrebare, mă va compromite și, de asemenea, vă restricționează legal să le publicați”.
(sursa: Mediafax)