x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Canada va menţine un batalion în Letonia atât timp cât Moscova va avea o 'atitudine turbulentă'

Canada va menţine un batalion în Letonia atât timp cât Moscova va avea o 'atitudine turbulentă'

11 Iul 2016   •   22:00
Canada va menţine un batalion în Letonia atât timp cât Moscova va avea o 'atitudine turbulentă'

Canada a promis luni că va menţine un batalion pe care intenţionează să-l desfăşoare în Letonia 'atât timp' cât Rusia va avea o 'atitudine turbulentă' în regiune, relatează AFP.

Promisiunea autorităţilor de la Ottawa survine în contextul desfăşurării de către NATO a patru batalioane multinaţionale de aproximativ 1.000 de soldaţi fiecare în Polonia şi în ţările baltice comandate de SUA, Canada, Germania şi Marea Britanie, o decizie destinată să oprească 'aventurismul' rus în fostele republici baltice din fosta Uniune Sovietică.

Alianţa a făcut anunţul oficial în cursul summitului ce a avut loc la Varşovia, vineri şi sâmbătă, în prezenţa unor delegaţii din 61 de ţări, membre şi partenere NATO. Această desfăşurare survine în contextul celei mai mari întăriri de forţe a Alianţei pe flancul său oriental de la încheierea Războiului Rece.

'Atât timp cât Rusia se va comporta ca un provocator de probleme în regiune, trebuie să rămânem puternici şi uniţi şi Canada va avea contribuţia sa', a declarat luni ministrul canadian pentru afaceri externe, Stéphane Dion, la încheierea unei întrevederi cu omologul său leton Edgars Rinkevics, la  Riga.

Kremlinul şi-a sporit prezenţa în regiunea Mării Baltice şi avioanele sale încalcă în mod constant spaţiul aerian al ţărilor baltice, în special cel al Estoniei. Trupele canadiene vor rămâne 'atât timp cât va fi necesar', făcând 'eforturi pentru un dialog cu Rusia şi pentru a o convinge să-şi schimbe comportamentul', a adăugat ministrul canadian, în ajunul unei reuniuni NATO-Rusia prevăzute miercuri la Bruxelles la nivel de ambasadori.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: canada letonia Moscova marea baltica batalion