x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Canada vrea să-și întărească poziția militară în Arctica

Canada vrea să-și întărească poziția militară în Arctica

11 Sep 2019   •   14:00
Canada vrea să-și întărească poziția militară în Arctica

Canada are în plan întărirea prezenţei sale militare în Arctica, potrivit unui plan strategic pe 10 ani, făcut public de guvernul condus de Justin Trudeau. Regiunea deține rezerve importante de minereuri și hidrocarburi și a devenit accesibilă în ultimii ani din cauza încălzirii globale. 

"Arctica canadiană suscită tot mai mult interes la scară internaţională şi face obiectul unei concurenţe în creştere din partea unor actori statali şi nestatali, care caută să profite de bogatele resurse naturale şi de poziţia strategică a regiunii, Concurenţa crescândă şi accesul sporit constituie provocări în materie de securitate cărora Canada trebuie să fie pregătită să le răspundă" , se arată în document. 

Proiectul "Cadru strategic pentru Arctica şi Nordul Canadei" este valabil până în 2030, iar guvernul spune că documentul a fost elaborat după consultări purtate în Marele Nord, regiune ce formează 40% din teritoriul ţării şi unde trăiesc doar 100.000 de locuitori.

Arctica le permite navelor să scurteze cu peste 7.000 km călătoria între Europa şi Asia prin Pasajul de Nord-Vest, care șerpuiește prin arhipelagul canadian. Planul arată că navele de turism nu mai sunt o raritate în Arctica Canadiană şi un prim pachebot de croazieră modern străin de 1.000 de pasageri a tranzitat de la un capăt la celălalt Pasajul de Nord-Vest în 2016
În acest context, executivul de la Ottawa se declară decis să-şi exercite suveranitatea asupra acestei rute maritime, considerată o strâmtoare internaţională de acces liber de către numeroase state, printre care SUA, fapt contestat de Canada. Statul vrea să aplice un regim de vămuire la distanţă a navelor private pentru a obliga ambarcaţiunile străine să se identifice.

Guvernul de la Ottawa consideră o prioritate creșterea prezenţei militare a Canadei în zonă şi prevenirea incidentelor de securitate în zonă și vrea să intervină dacă este necesar. Acest lucru este cu atât mai necesar cu cât, de cealaltă parte a Oceanului Arctic, Rusia a redeschis numeroase baze militare.

Totodată, Canada vrea să își consolideze capacitățile de supraveghere și control în zonă, mai ales cu ajutorul unor noi sateliți, și vrea să-şi intensifice colaborarea cu SUA (Alaska) şi Danemarca (Groenlanda), şi să exploreze posibilităţi de colaborare cu Norvegia, şi ea membră a NATO, pentru a creşte supravegherea regiunii Arcticii în general.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: canada arctică