x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Când moartea aduce profit

Când moartea aduce profit

de Irina Cristea    |    15 Apr 2010   •   00:00

Fotografii ale preşedintelui polonez, ceasuri sau tricouri imprimate cu portretul său. Reţeta cunoscută şi în alte ţări şi-a făcut intrarea şi în Polonia, unde comercianţii dornici de profit se străduiesc să stoarcă tot ce e de stors din imaginea lui Lech Kaczynski.

The New York Times scrie că un astfel de polonez oportunist a fabricat 50 de tricouri imprimate cu steagul polonez şi mesajul "RIP" (Rest in Peace - "Odihnească-se în pace") şi le-a vândut pe Internet contra sumei de 8,5 dolari bucata.

În centrul Varşoviei se găsesc la vânzare drapele poloneze, lumânări şi flori, dar şi ceasuri din plastic cu imagini ale cuplului prezidenţial zâmbind în faţa unei hărţi a Poloniei. Pe un site, aceste produse sunt vândute alături de mesajul "Trebuie să ne luăm adio de la cuplul prezidenţial, Lech şi Maria Kaczynski, avem o deosebită consideraţie faţă de ei, nu vor fi niciodată uitaţi. Acum, vă rugăm să cumpăraţi un ceas prezidenţial cu imaginea preşedintelui şi a soţiei sale".

Cinica ofertă include şi domenii de Internet cu numele preşedintelui defunct. De exemplu, www.lech-kaczynski.eu a fost vândut pe Allegro, un site de licitaţii polonez asemănător cu eBay, pentru un milion de zloţi (circa 260.000 de euro). Domeniul a fost, mai târziu, desfiinţat pe fondul criticilor, scrie cotidianul american.

Un consilier economic al lui Kaczynski, Ryszard Bugaj, a declarat într-un interviu că nu este surprinzător că anumite persoane încearcă să profite de pe urma tragediei altora. "Este ceva normal ca astfel de tragedii să dea naştere unor atitudini extreme, atât foarte bune, cât şi în acest caz, foarte proaste. Este trist că se exploatează durerea oamenilor. Acest tip de comportament este tipic moralei capitaliste, când oamenii nu mai ţin cont de ce este corect şi sunt orbiţi de posibilitatea obţinerii de profituri", a adăugat el.

×
Subiecte în articol: externe