x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Candidatul situat pe locul 3 la alegerile prezidențiale din Turcia ANUNȚĂ pe cine va susține în turul al II-lea

Candidatul situat pe locul 3 la alegerile prezidențiale din Turcia ANUNȚĂ pe cine va susține în turul al II-lea

de Redacția Jurnalul    |    15 Mai 2023   •   18:45
Candidatul situat pe locul 3 la alegerile prezidențiale din Turcia ANUNȚĂ pe cine va susține în turul al II-lea
Sursa foto: Hepta

Rezultatul strâns dintre președintele turc Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere de circa 20 de ani, și opozantul său  social-democrat, Kemal Kiliçdaroglu, care conduce o coaliție formată din 6 partide, determină organizarea unui al doilea tur de scrutin, pe 28 mai. 

Cel de-al treilea clasat în cursa prezidențială este naționalistul Sinan Oğan. El a afirmat că va îndrepta voturile susținătorilor săi spre candidatul opoziției, Kemal Kilicdaroglu, doar dacă va accepta să nu sprijine partiul pro-kurd. Acesta a obținut 5,2% din voturi în primul tur al alegerilor. 

"Ne vom consulta cu baza noastră electorală pentru a lua o decizie privind al doilea tur de scrutin. Dar am arătat deja clar că lupta împotriva terorismului şi trimiterea înapoi a refugiaţilor sunt liniile noastre roşii", a declarat acesta. 

Alegătorii kurzi reprezintă circa 20% din electorat. Partidul pro-kurd HDP nu face parte din principala coaliție de opoziție dar este împotriva lui Erdogan și îl sprijină pe Kilicdaroglu.

Totodată, diferența mică dintre principalii doi candidați fac importante voturile simpatizanților lui Sinan Oğan. 

Recep Tayyip Erdogan a obţinut 49,4% din voturi iar contra-candidatul său, Kemal Kiliçdaroglu 44,95%.

 

×