x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Candidaţii la Preşedinţie şi-au suspendat acţiunile electorale din cauza atacului de la Toulouse

Candidaţii la Preşedinţie şi-au suspendat acţiunile electorale din cauza atacului de la Toulouse

de Marina Constantinoiu    |    19 Mar 2012   •   16:35
Candidaţii la Preşedinţie şi-au suspendat acţiunile electorale din cauza atacului de la Toulouse

Franta a fost bulversata, luni, de un atac in urma caruia trei copii si profesorul lor au fost ucisi la o scoala evreiasca din orasul Toulouse. Cu atat mai mult cu cat este vorba despre primul atac antisemit de asemenea amploare din ultimii 30 de ani din aceasta tara, si cu cat teroarea nu s-a incheiat. Politia se confrunta cel mai probabil cu un ucigas in serie, atacatorul care a patruns luni in colegiul Ozar Hatorah utilizand, potrivit unei surse apropiate anchetei, aceeasi arma care ar fi fost folosita si la uciderea a trei militari de origine maghrebiana. in aceeasi regiune, in ultimele opt zile.

Atacatorul, venit la fata locului cu o motocicleta sau un scuter, l-a ucis mai intai pe profesorul de religie, in varsta de 30 de ani, apoi pe copiii acestuia, in varsta de 3 si de 6 ani, apoi pe fiica in varsta de 10 ani a directorului scolii, reusind in cele din urma sa fuga de la locul faptei. In atac a mai fost ranit si un adolescent in varsta de 17 ani, relateaza AFP.

In plina campanie electorala pentru alegerile prezidentiale care urmeaza sa aiba loc in aprilie, Franta este in stare de soc. Candidatii si-au suspendat campania pentru a se deplasa la locul atacului si pentru a tine acolo un moment de reculegere, condamnand, la unison, actul 'antisemit', 'barbar' si 'odios'. Atacul a provocat o vie emotie in intreaga Franta, cuprinzand si cartierele generale ale candidatilor la Presedintie. Dar emotia este dublata de teama ca este vorba despre 'un lup singuratic', ucigas in serie inca neprins.

Parchetul antiterorist din Paris s-a sesizat luni in cazul anchetelor deschise dupa atacurile armate care au vizat o scoala evreiasca si militari la Toulouse si Montauban, in sud-vestul Frantei, a anuntat procurorul intr-un comunicat, transmite AFP. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, el insusi candidat la prezidentiale, a declarat ca atacul este 'o tragedie nationala' si a promis ca vor fi puse in miscare absolut toate resursele pentru gasirea ucigasului. "Sunt copiii nostri, nu sunt doar ai vostri, sunt ai nostri", a declarat el. "Pe teritoriul republicii nu poti sa asasinezi copii fara sa dai socoteala", a adaugat presedintele. "Ne punem intrebari in legatura cu similitudinile modului de operare, dar trebuie sa asteptam rezultatele anchetei judiciare", a precizat el. In ambele atacuri a fost folosita o arma de calibrul 11.43, iar ucigasul a fugit de fiecare data pe un scuter.

Crimele din Toulouse au provocat reactii de indignare in intreaga lume, atragand dupa sine si masuri de intarire a securitatii in jurul obiectivelor evreiesti din anumite tari ale Europei. La Ierusalim, Ministerul de Externe a anuntat ca sunt urmarite cu emotie informatiile provenind din Franta, relateaza corespondentul Radio Romania Actualitati la Ierusalim, citat de Rador. Se conteaza pe autoritatile franceze pentru gasirea vinovatilor si traducerea acestora in justitie, potrivit purtatorului de cuvant al diplomatiei israeliene, Yigal Palmor. Cu atat mai mult cu cat adultul ucis in atacul de la Toulouse era un francez de origine israeliana. In cotidianul Jerusalem Post se comenteaza ca organizatiile jihadiste au tinte israeliene si evreiesti in intreaga lume. Israelienilor care calatoresc in strainatate li se recomanda precautii suplimentare. Ministrul Danny Danon a subliniat ca a fost incalcata o linie rosie pentru tot poporul evreu.

Colegiul-liceu evreiesc Ozar Hatorah din Toulouse este principala institutie de invatamant confesional evreiasca din oras. Toulouse este 'cea mai mare dintre micile comunitati evreiesti din Franta', dupa regiunea pariziana, Marsilia, Strasbourg si Lyon, dupa cum a declarat secretarul regional al Consiliului reprezentativ al institutiilor evreiesti din Franta. Colegiul respectiv este o institutie privata, sub contract cu statul, care scolarizeaza circa 200 de elevi.

×
Subiecte în articol: franta