x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Captură record: peste un miliard de pastile de metamfetamină, confiscate în estul Asiei

Captură record: peste un miliard de pastile de metamfetamină, confiscate în estul Asiei

31 Mai 2022   •   18:05
Captură record: peste un miliard de pastile de metamfetamină, confiscate în estul Asiei

Peste un miliard de pastile de metamfetamină au fost confiscate anul trecut în Asia de Est și de Sud-Est, în condițiile în care în zonă se înregistrează o creștere record a consumului de droguri, anunță CNN.

Peste un miliard de pastile de metamfetamină au fost confiscate anul trecut în Asia de Est și de Sud-Est, o cifră record care, potrivit ONU, evidențiază o creștere „uluitoare" a comerțului regional cu droguri sintetice. Producția și traficul de metamfetamină sunt în creștere în țările din regiunea Mekongului inferior, Cambodgia, Laos, Vietnam, Thailanda și Myanmar, potrivit unui nou raport al Biroului ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), publicat la 30 mai.

Acest lucru permite cartelurilor de droguri din Asia să inunde piețele cu narcotice sintetice în valoare de miliarde de dolari, chiar dacă economia mondială continuă să se lupte cu efectele distrugătoare ale pandemiei COVID-19.

„Amploarea comerțului cu metamfetamină și droguri sintetice în Asia de Est și de Sud-Est este uluitoare și totuși poate continua să se extindă dacă regiunea nu schimbă abordarea și nu abordează cauzele profunde care i-au permis să ajungă în acest punct", a declarat Jeremy Douglas, reprezentantul regional al UNODC pentru Asia de Sud-Est.

Grupurile de crimă organizată au profitat de instabilitatea politică recentă, cum ar fi lovitura de stat militară din Myanmar, care a lăsat unele regiuni de frontieră în mare parte fără lege și ușor de exploatat, a explicat Douglas, în timp ce scăderea prețurilor a fost atractivă printre consumatori.

„Scăderea continuă a prețurilor metamfetaminei de cristal în Asia de Sud-Est, de exemplu în Malaezia și Thailanda, în timp ce puritatea drogului rămâne ridicată, înseamnă o mai mare accesibilitate. Crima organizată are la dispoziție toate ingredientele de care are nevoie pentru a continua să dezvolte afacerea, inclusiv teritoriul pentru a produce, accesul la substanțe chimice, rutele de trafic și relațiile stabilite pentru a muta produsul și o populație masivă cu putere de cumpărare pe care să o vizeze", a adăugat Douglas.

În Asia de Sud-Est, o regiune cu o populație de peste 680 de milioane de persoane din 11 țări, metamfetamina este un comerț de miliarde de dolari în plină expansiune, care a suplinit opiul și derivatul acestuia, heroina, devenind drogul ilegal dominant atât pentru consum, cât și pentru export.

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că regiunea este cunoscută pentru faptul că are unele dintre cele mai stricte legi din lume privind drogurile, unele infracțiuni fiind pedepsite cu moartea în Singapore, Indonezia și Vietnam.

Una dintre cele mai mari capturi de droguri din Asia a avut loc în Laos în luna octombrie a anului trecut, când poliția locală a confiscat peste 55,6 milioane de pastile de metamfetamină într-un singur raid.

(sursa: Mediafax)

×