x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Capul Internelor, “naşul” drogurilor

Capul Internelor, “naşul” drogurilor

de Vitalie Calugareanu    |    01 Apr 2008   •   00:00
Capul Internelor, “naşul” drogurilor
Sursa foto: Lucian Tudose/


Ministerul de Interne de la Chişinău anunţa triumfalist cu două săptămâni în urmă despre cea mai mare captură de droguri din istorie – 200 kg de heroină în valoare de 10 milioane de euro. Dar, în toată povestea, se pare că e implicat chiar fostul şef al ministerului.

CHIŞINĂU - Scandal cu miros de narcotice în fosta conducere MAI


Ministerul de Interne de la Chişinău anunţa triumfalist cu două săptămâni în urmă despre cea mai mare captură de droguri din istorie – 200 kg de heroină în valoare de 10 milioane de euro. Dar, în toată povestea, se pare că e implicat chiar fostul şef al ministerului.

 

Drogurile au fost depistate de un tânăr inspector al Poliţiei Rutiere, în timpul unui control de rutină, într-un microbuz model “Hyundai”, condus de cetăţeanul turc Murat Caralar, de 37 de ani. Oficial, MAI a anunţat că poliţiştii au găsit 20 de pachete cu heroină ascunse în saci cu fasole. Heroina a fost adusă din Afganistan, ambalată în Turcia, urmând să fie transportată într-o ţară europeană. Pe piaţa neagră, un gram de heroină costă mai mult de 50 euro.

 

ARESTĂRI. Depistarea celor 200 de kilograme de heroină a avut ca efect colateral arestarea a trei poliţişti din cadrul Direcţiei misiuni speciale a MAI. Aceştia sunt suspectaţi că ar fi asigurat protecţia celor doi turci care transportau marfa, motiv pentru care instanţa a eliberat pe numele lor mandate de arest pentru 30 de zile. Dosarele sunt însă învăluite în mister. Nici procurorii, nici MAI nu oferă detalii legate de aceste “dosare colaterale”.

Se ştie doar faptul că unul dintre poliţiştii arestaţi este chiar şeful Direcţiei misiuni speciale a MAI, Corneliu Savca, care a deţinut anterior şi funcţia de comisar al sectorului Râşcani al Capitalei. Surse neoficiale susţin că Savca ar fi cumătrul ministrului de Interne din Guvernul demisionar Gheorghe Papuc. Ceilalţi doi suspecţi sunt un şef de secţie şi un inspector din cadrul aceleiaşi Direcţii misiuni speciale a MAI.

 

Serviciul de presă al MAI de la Chişinău şi procurorul general, Valeriu Gurbulea, au infirmat ieri demararea unor acţiuni procesuale împotriva ministrului Gheorghe Papuc. Procurorul Gurbulea a confirmat totuşi că trei persoane suspuse din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au fost oficial acuzate de organizarea traficului de droguri. Şefa Serviciului de presă al MAI, Ala Meleca, a spus ieri că acuzaţiile împotriva lui Papuc sunt doar zvonuri şi că “ministrul a organizat dis-de-dimineaţă tradiţionala şedinţă operativă cu conducerea ministerului şi a lucrat în biroul său de serviciu la planul de activitate al ministerului” pe care de ieri nu-l mai conduce. Mai mulţi poliţişti implicaţi în operaţiunea de arestare a cetăţeanului turc se întreabă de ce, în loc să primească prime, inspectorul Poliţiei Rutiere care a reţinut întâmplător microbuzul cu heroină, a fost silit să demisioneze, iar un coleg de-al lui a fost trimis, chipurile, în concediu medical. În plus, se pare că MAI de la Chişinău nu a sesizat încă Interpolul pentru a afla ce grupare şi din ce ţară europeană urma să recepţioneze drogurile.

 

NIMICITĂ. În mod normal, conform legislaţiei moldoveneşti, la finalizarea dosarului penal intentat turcului Murat Caralar şi nu numai, întreaga cantitate de droguri confiscată ar urma să fie nimicită prin ardere. Deşi legea nu obligă organele de forţă să invite şi jurnaliştii la astfel de evenimente, de data aceasta un atare gest nu ar face decât bine imaginii organelor de drept din Republica Moldova. De asemenea, n-ar fi rău dacă înainte de acest procedeu drogurile ar fi cântărite şi testate, sub privirile jurnaliştilor, pentru a fi siguri că cineva nu arde făină în loc de heroină, cu atât mai mult că există voci care susţin că în maşina cu fasole s-ar fi aflat nu 200, ci 230 de kilograme de heroină.

 

 

 

×
Subiecte în articol: externe heroina heroin