x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Care este punctul slab al presedintelui Vladimir Putin

Care este punctul slab al presedintelui Vladimir Putin

de Simona Haiduc    |    07 Mai 2018   •   13:40
Care este punctul slab al presedintelui Vladimir Putin

Pentru presedintele Putin, confruntarea cu Occidentul devine o parghie importanta folosita pentru a-i uni pe concetatenii sai in jurul lui. Dar crizele in care Rusia s-a lasat implicata nu pot fi rezolvate fara Statele Unite si Europa.

 

"In marea Sala Andreevski din Palatul Kremlinului au fost incoronati, la timpul lor, Aleksandr al II, Aleksandr al III-lea si Nikolai al II-ea. Dupa destramarea URRS, presedintele Boris Eltin a ordonat o ampla operatiune de renovare a impunatoarei sali impodobita cu mult aur. Dar primul instituit oficial in functia de sef al statului pe fondul decoratiunilor imperiale a fost Vladimir Putin. S-a intamplat in urma cu 18 ani. Acum, fastuoasa ceremonie, aceeasi din fiecare an, s-a repetat. Putin mai ramane inca 6 ani in fruntea Rusiei. Mai mult nu s-a aflat decat Iosif Stalin", constata publicatia germana Suddeutsche Zeitung. 

Numeroasele provocari carora trebuie sa le faca fata Putin la inceputul noului sau mandat au o tema comuna - "necesitatea de a duce ceva la bun sfarsit, indiferent ce", crede autorul articolului. Este "punctul slab" al unui dintre cei mai influenti oameni ai lumii. O vulnerabilitate aparuta in ultimii ani si care inseamna crearea altor probleme cand ceva nu iese.

Astfel, dupa Crimeea a aparut Donbas, dupa Donbas - Siria, apoi ingerinta in alegerile prezidentiale din SUA si, acum, scandalul legat de otravirea fostului agent dublu Serghei Skripal. "Nici una dintre aceste probleme nu se rezolva fara colaborarea cu SUA sau cu Europa. Dar confruntarea cu Occidentul l-a ajutat pe Putin sa cucereasca aprecierea concetatenilor, al caror nivel de trai scade insa pe fondul sanctiunilor. Un impas in care Putin a intrat singur", subliniaza autorul materialului.

In aceste conditii, "cel mai mare proiect al noului mandat prezidential devine mostenirea lasata generatiilor viitoare. Multi se vor intreba, incepand de maine, cum va arata Rusia dupa 2024", considera jurnalistul german, subliniind ca miile de oameni care au iesit, sambata si duminica, in strada in multe orase din Rusia nu sunt de acord ca Putin sa ramana vesnic. "Nu este tarul noastru", au scandat manifestantii. Posibil, dar rusii intotdeauna au preferat lideri puternici, noteaza, la randul sau, The Telegraph.

In timp ce Tageszeitung este de parere ca, in incercarea disparata de a abate atentia de la modestele rezultate economice, se vor crea noi conflictei. "Sistemul lui Putin depinde de o stare perfecta de confruntare. Iar in urmatorii ani vor aparea noi asemenea situatii de criza, mai mult sau mai putin intense", considera publicatia.

×