x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Carnavalul de la Rio, umbrit de virusul Zika şi fenomenul El Nino

Carnavalul de la Rio, umbrit de virusul Zika şi fenomenul El Nino

01 Feb 2016   •   16:28
Carnavalul de la Rio, umbrit de virusul Zika şi fenomenul El Nino

Majoritatea ţărilor din America de Sud, Centrală şi de Nord au dat startul carnavalurilor cu străzi iluminate, petreceri, cântece, dansuri şi parade plasate anul acesta sub semnul fenomenului meteo El Nińo şi măsurilor de prevenire împotriva virusului Zika, relatează EFE.

Unul din carnavalurile cele mai celebre din întreaga lume, cel din Brazilia, a debutat la sfârşitul săptămânii trecute cu parada celor 132 'blocos', cum sunt cunoscute formaţiile stradale care aduc ritmurile de samba pe străzile din Rio de Janeiro. Anul acesta au fost luate măsuri de securitate pentru ca petrecerile să se desfăşoare în bune condiţii, fără intromisiunea virusurilor HIV şi Zika.

În cadrul campaniei de prevenire au fost distribuite gratis 5 milioane de prezervative iar pentru a evita atacurile ţânţarului 'Aedes aegypti', care transmite zika, a fost dezinfectat sambodromul şi împrejurimile. Locuitorii nu doresc ca petrecerea să le fie stricată de acest virus care afectează 22 dintre cele 27 de state ale şi nici de recesiunea economică cu care se confruntă ţara şi care a obligat 48 de municipii să anuleze festivităţile.

Uruguay este ţara cu cel mai lung carnaval din lume, deoarece durează două luni, iar dacă vremea este nefavorabilă petrecerile se pot prelungi. Una din principalele atracţii este aşa-numitul Desfile de Llamadas, o paradă pe ritmuri de candombe, o tradiţie moştenită de la sclavii africani ajunşi în această colonie. Anul acesta polemica a însoţit alegerea reginei carnavalurilor care prin noul regulament autorizează participarea transexualilor, elimină limita de vârstă şi permite prezentarea persoanelor cu handicap.

În Bolivia petrecerile cele mai renumite sunt cele desfăşurate în Santa Cruz (est) şi Oruro (vest), în care folclorul local este celebrat prin dansuri pline de simbolism religios şi etnic şi care au fost declarate în 2001 Patrimoniu Oral şi Intangibil al Umanităţii de UNESCO. "Morenada", "diablada" şi "tinku" sunt câteva din dansurile tradiţionale. În ultimii ani a fost interzisă folosirea pieilor, penelor sau carapacelor de animale pentru confecţionarea costumelor dansatorilor.

În Paraguay sărbătoarea a început vineri prin lansarea Carnavalului Guaireńo în oraşul Villarica cea mai veche paradă de costume şi măşti, unde participanţii îşi dispută titlul de cei mai buni dansatori de comparsa ai anului. Este urmat de Carnavalul din Encarnación, cu două seri de muzică şi parade pe sambodrom, considerat cel mai mare după cel din Brazilia.

Deşi Columbia este plină de evenimente pe tot parcursul anului, Carnaval din Barranquilla este principala sărbătoare care a început vineri seara cu Guacherna, o paradă de lumini, dansuri comparsa, costumaţii şi formaţii de muzică. Sărbătoarea, declarată Patrimoniu Cultural al Naţiunii şi Patrimoniu Oral şi Imaterial al Umanităţii de către UNESCO, este vestită prin Batalla de Flores, Gran Parada de Tradición, Gran Parada de Fantasía şi Desfile del Rey Momo. La fel ca în Brazilia, autorităţile au împărţit 200.000 prezervative şi au fost realizate fumigaţii pe bulevardele unde se desfăşoară carnavalul pentru a contracara cazurile de Zika, având în vedere că în Columbia şi Brazilia s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de pe continent.

În oraşul Gualeguaychú se desfăşoară cel mai mare carnaval din Argentina, unde mii de persoane dansează pe ritmuri de comparsa şi iau cu asalt "corsodromul" în timp ce în nordul ţării defilează dansatoare în costume fantezi, acoperite de pietre, paiete şi pene.

În Perú carnavalul se distinge prin coloristica sa aparte. Dansul cel mai popular este cel în jurul pomului yunza, cu ramurile încărcate de cadouri şi dulciuri şi care sunt doborâte cu ajutorul unui băţ în ritmuri de muzică. În Ecuador sunt tradiţionale carele alegorice şi formaţiile de muzică, în timp ce populaţiile andine profită pentru a sărbători recoltele bogate şi a-i mulţumi zeităţii 'Pacha Mama' (pământul mamă, în quichua).

În Venezuela, din cauza situaţiei economice dificile şi secetei provocate de El Nińo, carnavalul va fi celebrat mai auster, fără defilări de care. Vor fi doar grupuri de comparsa şi încoronarea reginei, iar cei mici nu se vor putea bucura de festivalul baloanelor pline cu apă, deoarece din ianuarie apa a fost raţionalizată.

În America de Nord merită menţionat Carnavalul de Mardi Gras, care se celebrează în oraşul New Orleans (Louisiana, SUA) şi unde în fiecare an defilează personaje mitologice ca Orfeu, Bachus şi regele Zulú. În America Centrală, sărbătorile au început în Panamá, unde străzile sunt invadate de carele alegorice şi au loc tradiţionalele "mojadera" (bătăie cu apă) sau "culecos". Carnavalul din City (capitală) a fost însă anulat din cauza fenomenului El Nińo şi raţionalizării apei potabile necesare la celebrarea tradiţionalei "mojadera".

În Guatemala, carnavalul care se inspiră din festivităţile italiene începe în oraşul Mazatenango, unde sunt tradiţionale bătăile cu făină şi aşa numita 'quiebra de cascarones', ouă pline de confeti sau "pica-pica" frumos decorate care se sparg în capul persoanelor. În regiunea Caraibe se desfăşoară Carnavalul de Trinidad y Tobago care se remarcă prin costumele fastuoase, măştile şi obiceiurile franceze şi britanice, menţinute în insulă şi unde au fost adoptate măsuri de prevenire împotriva virusului Zika.

Carnavalul Mas Dominik din Republica Dominicană se caracterizează prin petrecerile sale pline de culoare, costumele, măştile şi etalarea frumuseţii. În Bahamas, care până în urmă cu un an nu avea un carnaval, se celebrează cu această ocazie o versiune tematică a Junkanoo (dansuri pe ritmuri de tobe, paradă de măşti şi costume pline de culoare).

×