x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Cârtiţa” Snowden se pare că a făcut pui. Serviciile secrete americane, în alertă

“Cârtiţa” Snowden se pare că a făcut pui. Serviciile secrete americane, în alertă

06 Aug 2014   •   13:57
“Cârtiţa” Snowden se pare că a făcut pui. Serviciile secrete americane, în alertă

Ultimele dezvăluiri în presă despre metodele de lucru ale agenţiilor de informaţii americane i-au convins pe responsabilii acestora că jurnaliştii au găsit o nouă sursă de informare în interiorul lor, comentează, marţi, presa americană.

Publicarea de către The Intercept - un site internet de informaţii care făcuse cunoscute anterior documente provenind de la fostul colaborator al NSA Edward Snowden - de noi dezvăluiri referitoare la amploarea listei persoanelor puse sub supraveghere de serviciile americane antiteroriste a trezit suspiciuni.

Site-ul a indicat simplu că şi-a obţinut informaţiile “de la o sursă care face parte din comunitatea de informaţii”. El nu ascunsese niciodată anterior că Edward Snowden era sursa lui, ceea ce lasă să se înţeleagă că ultimele dezvăluiri au altă origine.

Canalul de informaţii CNN a relatat că “responsabili americani” ai securităţii naţionale se tem în prezent că o altă persoană din serviciile secrete lasă să se scurgă în exteriorul acestora informaţii clasificate.

Acelaşi jurnalist


The Intercept - editat de jurnalistul american Glenn Greenwald, care a dezvăluit primul documente secrete primite de la Snowden - a publicat un text de 12 pagini cu ştampila “secret/noforn”, ceea ce înseamnă că nu trebuie transmise guvernelor aliate.

Acest text, intitulat “Realizările strategice 2013 asupra identităţilor teroriste”, este datat august 2013, adică după plecarea lui Snowden din Hawaii - unde lucra ca angajat sub contract al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) - spre Hong Kong, iar apoi în Rusia.

Redactat de Centrul naţional al antiterorismului, acest document relevă că nu mai puţin de 680.000 de persoane în lume sunt suspectate de responsabilii americani că ar fi implicate în activităţi legate de terorism.

Din acest total, 280.000 de persoane “nu au afiliere recunoscută la un grup terorist”, în timp ce celelalte 400.000 sunt suspectate că sunt membre sau susţin grupuri considerate teroriste, ca Al-Qaida şi Hamas.

O altă bază de date - botezată TIDE (Terrorist Identities Datamart Environment) - cuprinde un milion de nume, au indicat responsabili pentru CNN. The Intercept a dezvăluit, de asemenea, că de la venirea în funcţie a preşedintelui Barack Obama, numărul persoanelor înscrise pe lista “no-fly”, care nu pot fi îmbarcate pe avioane cu plecarea din sau spre SUA, s-a înzecit la 47.000.

Un an de când e în Rusia

Fostul colaborator al serviciilor secrete americane, Edward Snowden, sărbătoreşte un an de când a primit azil în Rusia, unde continuă să trăiască în cel mai mare secret.
De altfel, despre viaţa pe care fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA (NSA) o duce în Rusia există foarte puţine informaţii. Nu se ştie nici unde locuieşte şi nici cu ce se ocupă în prezent. Ultima fotografie a sa publicată de mass-media ruse data din luna octombrie 2013, imagine ce-l arăta purtând un tricou roşu şi o şapcă gri, în timp ce se afla probabil pe un vapor pe râul Moscova. Anterior, site-ul LifeNews l-a mai arătat în timp ce făcea cumpărături într-un supermarket, avocatul lui Snowden, Anatoli Kucerena, susţinând că într-adevăr despre el este vorba.

În luna aprilie, Snowden a reapărut în mod neaşteptat la sesiunea anuală de întrebări şi răspunsuri a preşedintelui Vladimir Putin, el întrebându-l pe acesta din urmă, într-un mesaj video întregistrat, dacă Rusia interceptează, stochează şi analizează convorbirile a milioane de indivizi.

Apariţie-surpriză la Balşoi Teatr


Site-ul Russia Today relata, marţi, că Snowden şi-a făcut apariţia pentru prima oară în public, la un spectacol la Balşoi Teatr din Moscova. El a putut fi recunoscut cu mare greutate, fiindcă nu purta ochelarii de firmă cu care obişnuise publicul, comentează RT, care şi prezintă o imagine cu Snowden în lojă.

RT reaminteşte că, după ce a primit găzduire în Rusia, Snowden a promis că va studia cultura rusă.

Inculpat în Statele Unite după ce a deconspirat un sistem global de spionaj electronic al serviciilor secrete americane, Snowden a sosit pe 23 iunie 2013 la Moscova, venind dinspre Hong Kong, unde făcuse presei respectivele dezvăluiri. Deşi intenţia lui era atunci să ajungă în America Latină, din cauza riscului de a fi capturat de serviciile americane a rămas în cele din urmă în Rusia, care i-a acordat azil temporar valabil un an.

Avocatul Kucerena a indicat că Snowden continuă să se teamă pentru viaţa lui, astfel că raţiunile de securitate nu permit vreo apariţie publică. În luna ianuarie, fostul consultant al NSA a fost ameninţat cu moartea pe un website de responsabili americani, a căror identitate nu a fost dezvăluită. Cum nu poate spera să revină în SUA şi nici nu se aşteaptă să obţină azilul politic cerut autorităţilor din Brazilia, el a solicitat Moscovei prelungirea permisului de şedere pe teritoriul rus.

Valoare simbolică


Însă autorităţile ruse nu au comunicat deocamdată oficial decizia lor, iar avocatul Kucerena refuză orice comentariu pe acest subiect. Totuşi, unii responsabili ruşi din cadrul serviciului pentru imigraţie au declarat, sub protecţia anonimatului, că solicitarea lui Snowden va primi un răspuns pozitiv, întrucât viaţa lui este în pericol, şi el este cel care decide dacă acest răspuns va fi sau nu anunţat.

În acest moment Snowden este important în ochii Moscovei nu doar pentru informaţiile pe care le deţine. El are de asemenea o valoare simbolică în contextul degradării continue a relaţiilor Rusiei cu statele occidentale, conchide politologul rus Aleksei Makarkin. (I.D)

×
Subiecte în articol: edward snowden cazul Snowden