x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Casa lui Ossama ben Laden ar putea deveni muzeu

Casa lui Ossama ben Laden ar putea deveni muzeu

de Anca Aldea    |    08 Mai 2011   •   15:45

Complexul în care a locuit, în ultimele sale luni de viaţă, liderul reţelei Al-Qaida a fost subevaluat de la un milion de dolari... la 200.000 de dolari. Adjunctul şefului guvernului regional a sugerat că această reşedinţă ar trebui să devină destinaţie turistică permanentă pentru localitatea Abbottabad, "unul dintre oraşele cele mai tolerante din Pakistan şi cel mai puţin atinse de violenţa militanţilor”. Responsabilul pakistanez este de părere că un astfel de demers ar ajuta la creşterea economiei unui oraş încă uimit de revelaţia că l-a găzduit timp de cinci ani pe cel mai căutat om din lume. Pe de altă parte, poliţia din Abbottabad susţine că respectiva reşedinţă ar trebui dărâmată, deoarece există temerea că militanţii afiliaţi Al-Qaida şi/sau altor celule teroriste ar putea folosi complexul drept punct de unire simbolic sau ca pe scena unui atac asupra jurnaliştilor şi a mulţimii venite să vadă casa.

Într-un articol publicat de Wall Street Journal şi citat de Agerpres, numeroşi pakistanezi îl admirau deschis pe liderul reţelei pentru rolul său în rezistenţa opusă ocupaţiei sovietice din Afganistan în 1980 şi pentru organizarea atacurilor din 11 septembrie 2001, din Statele Unite. Majoritatea însă nu îmbrăţişează interpretarea extremă a Islamului şi nici viziunea sa despre un califatul islamic, mai scrie Wall Street Journal. De altfel, potrivit unui studiu realizat de Pew Research Center's Global Attitudes Project, sprijinul pentru Ben Laden, în Pakistan, a scăzut de la 52% în 2005 la 18% în 2010.

Dezbaterea privind destinul ultimei reşedinţe a lui Ben Laden este o reminiscenţă a celei privind buncărul din Berlin, unde Adolf Hitler s-a sinucis în 1945. Timp de peste şase decenii, locaţia sa în apropiere de Poarta Brandenburg a fost ascunsă de public, de teamă că ar putea deveni un loc de pelerinaj pentru neo-nazişti. În 2006, înainte de Cupa Mondială de Fotbal, autorităţile locale au amplasat o placă de mici dimensiuni care marchează locul pentru turişti.

×