x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Casca-minune a fost creata de un roman

Casca-minune a fost creata de un roman

09 Sep 2004   •   00:00

Un neurochirurg francez de origine romana a inventat o casca originala. Forma ei redirectioneaza socul in zonele rezistente ale capului ca sa evite un traumatism cranian.

ANA-MARIA LUCA

Catalin Obreja are 39 de ani si a plecat din Romania, impreuna cu sotia sa, acum 14 ani. Presa franceza l-a descoperit pe medicul neurochirurg roman acum cateva saptamani, tocmai cand a lansat site-ul pe care isi promoveaza inventia: o casca de protectie care anuleaza efectele loviturilor.

Medicul neurochirurg a cercetat indelung traumatismele craniene si leziunile cerebrale. "O leziune cerebrala nu se repara niciodata. Dupa impact putem face mult prea putin din punct de vedere medical", explica doctorul Obreja. Asa ca a inventat o casca. Pentru ea a luat un premiu in 2001 de la agentia franceza de valorificare a cercetarii.

O IDEE PUSA IN PRACTICA. De cateva saptamani, medicul roman a lansat la Saint Quentin, in Franta, noul tip de casca de protectie deja cunoscuta de public. A organizat o mica firma care incearca sa vanda creatia sa.

Casca permite si incepatorilor in ale ciclismului, rolelor, patinelor cu rotile sau in ale sporturilor nautice sa nu-si mai faca griji ca se vor rani iremediabil. Casca doctorului Obreja nu e totusi recomandata si motociclistilor. Casca a fost brevetata in Franta, dar si in alte tari europene. Este facuta dintr-un aliaj special din policarbon si fibre de carbon fabricat in parte la Chauny, dar si in regiunea Bretagne, in centrul Frantei, si a fost realizata pe principiul repartizarii socului in partile mai rezistente ale craniului uman. In felul acesta nu mai apare traumatismul cranian si nici leziunea cerebrala.

"Casca e ca un al doilea os. E o premiera mondiala si se adapteaza anatomiei capului", insista in a-si explica inventia medicul roman.

FUNDATIE DE CERCETARE. Micuta fundatie pe care a infiintat-o medicul roman l-a costat 150.000 de euro pe acesta. Ea exista chiar din 2001, de cand inventia a fost premiata. Se numeste NTCP si are sediul la Saint Quentin. Sigla fundatiei nu inseamna altceva decat "noul tip de casca". Singurul angajat este chiar inventatorul Catalin Obreja. El singur se ocupa de site-ul www.bios-pro.com prin care incearca sa vanda casca. Si tine relatia cu o firma franceza a carei conducere a fost incantata de inventie si o revinde, la randul ei.

O casca proiectata de Obreja, in doua culori, costa 135 de euro. Una de o singura culoare e in jur de 100 de euro. Si au succes, spune neurochirurgul inventator.

Acum incearca sa-si faca ceva contacte ca sa si exporte. De fapt, intr-o cursa internationala de ciclism concurentii au purtat deja noile casti ale medicului roman.

Speranta medicului roman este sa aiba succes castile si sa inceapa propria linie de productie.

TEORIE

Catalin Obreja este si cel care a incercat sa explice unele mistere ale neurologiei care urmeaza traumatismelor craniene, precum pierderi ale cunostintei. El considera ca se datoreaza unor valuri de presiune. "Fenomenul stereotactil", dupa cum l-a numit Obreja, explica de ce unii pacienti nu au tulburari neurologice dupa accidente si de ce altii au. Teoria lui Obreja ia in considerare si interactiunile care au loc intre craniu si creier. Vibratiile secundare create de interactiunea dintre craniu si creier determina o presiune secundara care patrunde adanc in creier, spune Obreja.
×
Subiecte în articol: diaspora roman casca obreja