x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Casetele nu spun nimic nou americanilor

Casetele nu spun nimic nou americanilor

de Anca Aldea    |    17 Feb 2006   •   00:00
Casetele nu spun nimic nou americanilor

Televiziunea americana ABC News a dat publicitatii continutul unor inregistrari audio controversate si autentice, in care Saddam Hussein si oamenii lui vorbesc liber despre armele de distrugere in masa.

ABC News a obtinut inregistrarile de la un fost membru al echipei de inspectori ONU care au cautat in Irak asa-zisele arme de distrugere in masa. In casetele audio, aflate astazi in custodia serviciilor secrete americane, "macelarul de la Bagdad" vorbeste dezinvolt despre o serie de atentate teroriste care vor fi lovit Statele Unite la mijlocul anilor ’90. Casetele audio pe care sunt inregistrate circa 12 ore de convorbiri dintre fostul presedinte irakian si consilierii sai au fost obtinute de postul de televiziune ABC de la Bill Tierney, fost responsabil in cadrul echipelor de inspectori ale Organizatiei Natiunilor Unite, care le-a tradus pentru Biroul Federal de Investigatii (FBI).

AUTENTICE, DAR VECHI. Oficialii americani citati de ABC News sustin ca inregistrarile sunt autentice. Unul dintre cele mai importante momente de pe casete este acela in care Saddam le spune consilierilor sai ca a avertizat autoritatile americane in legatura cu iminenta unor atacuri teroriste pe teritoriul SUA. "Terorismul se apropie. Le-am spus americanilor cu mult inainte de 2 august si i-am avertizat si pe britanici ca, in viitor, vor fi comise atacuri teroriste cu arme de distrugere in masa", spune Saddam, precizand ca producerea unor astfel de atentate va fi dificil de evitat.

"Macelarul din Bagdad" vorbeste si despre programul armelor de distrugere in masa, invocat cu atata patos de presedintele SUA inaintea invaziei din Irak. "Ce ar putea impiedica in viitor o masina-capcana sa provoace o explozie nucleara la Washington sau un atac bacteriologic sau chimic?", declara Saddam, insistand asupra faptului ca Irakul nu va fi implicat in comiterea unui astfel de atentat.

La intalnirile in care Saddam a fost inregistrat, pare-se, in secret au participat mai multi responsabili irakieni ai vremii, intre care vicepremierul Tariq Aziz, Hussein Kamel, unul dintre ginerii lui Saddam si fost responsabil pentru programele armelor de distrugere in masa.

ARME LETALE. Aziz este auzit spunand ca Irakul a fost eronat acuzat de terorism: "Domnule, armele biologice sunt foarte usor de construit. Este atat de simplu ca un biolog sa produca o sticla cu bacterii si sa o arunce intr-un turn de apa si sa omoare 100.000 de oameni. Acest lucru nu e facut de un stat. Nu e nevoie sa fie acuzat un stat. Este un lucru facut de un singur individ".

Intr-o alta inregistrare, care ar fi fost facuta in primavara lui 1995, Saddam si oamenii lui vorbesc despre faptul ca inspectorilor ONU nu li s-au pus la dispozitie toate informatiile despre programul armelor biologice. Kamel, ginerele lui Saddam, recunoaste ca nici una dintre informatiile puse la dispozitia ONU nu era corecta sau completa - "nici cele legate de tipul armelor, nici cele despre volumul materialelor pe care le importam, nici despre volumul productiei noastre". Cateva luni mai tarziu, Saddam a fost fortat sa recunoasca, oficial, ca a ascuns unele informatii legate de programul armelor biologice.

SERVICIILE STAU CALME. Potrivit expertilor care au analizat casetele, informatiile prelevate au valoare istorica, dar nu contin detalii noi care sa poata modifica situatia prezenta. De altfel, purtatorul de cuvant al lui John Negroponte, seful serviciilor americane de informatii, a confirmat la ABC News ca informatiile din inregistrari erau deja cunoscute de oficialii din cadrul serviciilor secrete americane.

SUA SE AFLA IN IMPAS DE IMAGINE
Casa Alba sufera de pierdere de imagine. Credibilitatea Administratiei Bush a primit o noua lovitura, cand, zilele acestea, scandalurile inchisorilor de la Baza Guantanamo din Cuba si Abu Ghraib din Irak au reizbucnit. Ieri, Pentagonul a confirmat autenticitatea unor imagini noi prezentate de o televiziune australiana despre ororile de la Abu Ghraib. Imaginile sunt inspaimantatoare, ele prezentand tratamentele inumane aplicate detinutilor: un barbat dezbracat agatat de picioare cu capul in jos, un altul cu taieturi in zona gatului, un detinut cu rani la cap si un altul acoperit cu excremente. Si scandalul Guantanamo a reizbucnit, dupa ce ONU a cerut, intr-un raport publicat ieri, ca baza SUA din Cuba sa fie inchisa, iar detinutii sa fie trimisi pe teritoriul american si judecati imediat sau eliberati. ONU a cerut totodata ca SUA sa se abtina de la tortura si de la tratamente si pedepse crude, degradante si inumane.
×
Subiecte în articol: externe saddam