x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Câteva ore până la intrarea în incapacitate de plată. Ce soluţie încearcă Senatul american pentru a evita blocajul bugetar

Câteva ore până la intrarea în incapacitate de plată. Ce soluţie încearcă Senatul american pentru a evita blocajul bugetar

16 Oct 2013   •   12:05
Câteva ore până la intrarea în incapacitate de plată. Ce soluţie încearcă Senatul american pentru a evita blocajul bugetar

Congresul american mai are la dispoziție doar câteva ore pentru a evita intrarea în incapacitate de plată a SUA, pe fondul avertizărilor cu privire la retrogradarea ratingului datoriei americane, scrie France Presse, citată de Agerpres.

Dacă nu se ajunge la un acord in extremis, prima economie mondială va intra, miercuri la miezul nopții (04h00GMT joi), într-o zonă pe cât de inedită, pe atât de periculoasă: Trezoreria nu va mai putea autoriza împrumuturi și nu va mai putea conta pe rezervele deja diminuate.

La o dată dificil de prezis, dar care ar putea fi între 22 și 31 octombrie, potrivit Oficiului pentru Buget al Congresului, Statele Unite nu și-ar mai putea onora toate plățile, pentru prima dată în istoria lor.

O astfel de criză de încredere ar putea pune în pericol soarta dolarului, moneda de rezervă la nivel mondial, și a titlurilor de stat, considerate cele mai sigure plasamente din lume.

Marți seara, după o zi haotică reflectând profundele diviziuni partizane la Washington, republicanii care domină Camera Reprezentanților au renunțat să organizeze un vot destinat ridicării plafonului datoriei pentru ca astfel să se pună capăt paraliziei statului federal, în lipsa susținerii influenților aleși din mișcarea ultraconservatoare Tea Party.

Șefii Senatului, liderul majorității democrate Harry Reid și cel al minorității republicane Mitch McConnell, au declarat că se lucrează la o soluție alternativă. Astfel, un acord ar putea fi oficializat miercuri dimineața. Textul destinat ridicării plafonului datoriei mai prevedea și schimbarea reformei asigurărilor medicale a președintelui Barack Obama.

'Avansăm foarte, foarte bine, nu suntem încă acolo, dar suntem foarte aproape' de un acord, a declarat senatorul democrat Charles Schumer marți seara.

Întrebarea este dacă rezultatul acestor discuții, începute la sfârșitul săptămânii trecute și suspendate pentru un timp marți, va fi aprobat miercuri de președintele Camerei, John Boehner, și de grupul său.

John Boehner nu ar trebui să opună rezistență, ci ar trebui să accepte supunerea la vot în Cameră a oricărui compromis senatorial, în pofida opoziției unei părți a majorității sale, afirmă republicanul Charlie Dent, potrivit căruia acesta va trebui să se bazeze parțial pe voturile democraților.

'Din motive procedurale, este mai rapid ca să voteze mai întâi Camera și Boehner ar putea decide pur și simplu să voteze proiectul pregătit de către negociatorii din Senat', a spus Dent, într-o intervenție la CNN.

Conform acestei proceduri, care nu a fost confirmată oficial, Senatul va adopta apoi textul înainte de promulgarea de către Obama.

Boehner, prins între dorința sa declarată de a nu lăsa să se ajungă în situația de incapacitate de plată și presiunea Tea Party, ostilă unui compromis, a refuzat până acum să organizeze o consulare fără sprijinul general al majorității sale. Acordul propus marchează o înfrângere majoră pentru strategia pe care a urmat-o până acum.

Planul lui Reid și McConnell include, conform mai multor media americane, măsuri ce permit Trezoreriei să continue să se împrumute până în 7 februarie și să permită redeschiderea guvernului federal până la 15 ianuarie. În schimb, democrații ar oferi concesii privind anumite aspecte ale reformei sistemului de sănătate, elementul declanșator al crizei actuale, în special renunțând la un impozit pe societățile de asigurare.

Din lipsa unui acord asupra bugetului federal pentru noul an fiscal, agențiile guvernamentale americane sunt inactive de la 1 octombrie. Sute de mii de funcționari au fost obligați să meargă în concediu fără plată, paralizând treptat o mare parte din activitate.

Semn al nervozității în creștere pe plan internațional în urma acestui blocaj, agenția Fitch a anunțat că ia în considerare scăderea ratingului datoriei suverane a SUA, în prezent cel mai bun posibil la AAA.

×