x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cazul Teo Peter - Puscasul marin, nevinovat

Cazul Teo Peter - Puscasul marin, nevinovat

de Ana Ilie    |    01 Feb 2006   •   00:00
Cazul Teo Peter - Puscasul marin, nevinovat

Un tribunal martial american l-a gasit nevinovat de ucidere din culpa pe sergentul Christopher R. VanGoe-them, cel care, in decembrie 2004, l-a accidentat mortal pe rockerul Teo Peter, membru al trupei Compact. Sapte jurati militari au stabilit ca VanGoethem nu va petrece nici o zi in inchisoare ca pedeapsa pentru moartea lui Peter.

Un tribunal martial american l-a gasit nevinovat de ucidere din culpa pe sergentul Christopher R. VanGoethem, cel care, in decembrie 2004, l-a accidentat mortal pe rockerul Teo Peter, membru al trupei Compact.

Intr-o miscare de natura sa starneasca proteste in Romania, sapte jurati militari au stabilit ca VanGoethem nu va petrece nici o zi in inchisoare ca pedeapsa pentru moartea lui Peter.

Practic, Christopher VanGoethem, in varsta de 32 de ani, a fost absolvit de cele mai serioase acuzatii in cazul Teo Peter, anume omor din culpa si adulter. In schimb, el a fost gasit vinovat pentru declaratii false si pentru obstructionarea justitiei, relateaza Associated Press. Doar pentru aceste greseli va plati americanul.

VERDICTUL. Curtea urma sa pronunte in cursul noptii sentinta, si deci pedeapsa pe care o va avea de ispasit VanGoethem pentru cele doua capete de acuzare la care a fost gasit vinovat. El ar putea primi o pedeapsa da maximum cinci ani in inchisoare pentru fiecare cap de acuzare si va fi dat afara din armata, potrivit sergentului Sean Wright, citat de AP. Americanul va plati asadar doar pentru ca a mintit in legatura cu o asa-zisa legatura amoroasa cu o angajata a ambasadei, cu scopul de a-si asigura un alibi. "El a incercat sa o convinga pe angajata sa minta cu privire la activitatile lor in acea noapte", a spus Wright.

SURPRINZATOR. Nimeni nu se astepta ieri la o asemenea decizie a celor sapte jurati militari, mai ales ca judecatorul respinsese cererea apararii de retragere a acuzatiilor de omor prin imprudenta si adulter. Cel putin, asa rezulta din relatarea publicatiei armatei americane, Stars and Stripes, editia online. Principalul avocat al apararii, maiorul Phillip Stackhouse, a afirmat ca nici una dintre persoanele invitate de procuratura sa depuna marturie impotriva lui VanGoethem nu l-a vazut pe muzicianul roman la locul accidentului, sustinea publicatia. In ceea ce priveste acuzatia de omor prin imprudenta, Stackhouse a argumentat ca "nu au fost prezentate nici macar dovezi ca in taxi s-ar fi aflat pasageri, ca sa nu mai spunem ca nu s-a dovedit ca era vorba de Teo Peter". Avocatul apararii a argumentat acest demers prin faptul ca procuratura nu a reusit sa aduca martori credibili, cum ar fi pompierul care a scos corpul romanului din fiarele contorsionate ale taxiului, sau pe ofiterul de politie care s-a prezentat la locul accidentului. In cursul serii insa, cateva publicatii online americane, citand Associated Press, care la randul sau cita un mail primit de la Marine Corps, dadeau stupefianta stire ca VanGoethem a fost gasit nevinovat de uciderea lui Teo Peter, la audierile de ieri. VanGoethem, care a lucrat ca sef al corpului de securitate al Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti si avea imunitate diplomatica in Romania, a fost scos din tara imediat dupa tragicul accident din noaptea de 4 decembrie 2004. Masina la volanul careia se afla VanGoethem a lovit lateral taxiul in care se deplasa Teo Peter. Acesta, in varsta de 50 de ani, a murit pe loc. Politia a descoperit ca americanul era sub influenta bauturilor alcoolice si nu a acordat prioritate taxiului. Autoritatile de la Bucuresti au cerut americanilor ca acesta sa fie trimis inapoi pentru a fi judecat aici.

"L-AU OMORAT A DOUA OARA"
Familia basistului Teo Peter a aflat cu stupoare de decizia Tribunalului Martial american: "L-au omorat pentru a doua oara acum, la mai bine de un an de la decesul propriu-zis", declara aseara Dorin Peter, fratele lui Teo Peter. El spune ca familia Peter nu are inca nici o posibilitate de a combate hotararea americanilor. "Nu am avut dreptul sa ne constituim parte in proces. O sa ne interesam sa vedem ce putem face, dar tinand cont de faptul ca este vorba de Curtea Martiala… e greu de crezut ca mai putem schimba ceva. Peste tot ne lovim de imunitatea militarului american".
Dorin Peter il considera ca vinovat principal pe procurorul acuzarii care a creat bresa necesara apararii militarului american. "Nu este normal ca nimeni dintre cei prezenti la fata locului, in momentul sau imediat dupa accident, sa nu fie chemat ca martor in proces", mai spune Dorin Peter.
×
Subiecte în articol: externe peter teo peter vangoethem