Chiar dacă alegerile au trecut şi Germania este aproape de formarea unui nou Guvern susţinut de o majoritate confortabilă, presa germană continuă să insiste cu pericolul român şi bulgar, turismul social şi abuzarea asigurărilor sociale. Rheinische Post publică un amplu interviu cu preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Muncă din Germania, Heinrich Alt. Punctul de plecare al interviului este faptul că de la 1 ianuarie 2014 se vor ridica complet barierele pe piaţa muncii din UE pentru români şi bulgari.
Mulţi oameni de valoare
“Imigranţii aleg acele locuri unde există deja conaţionali de-ai lor. Acesta este tiparul şi la români şi bulgari. Aleg în special oraşe mari din Germania, precum Berlin, Munchen, Mannheim, Duisburg, Dortmund şi Dusseldorf. Anul acesta o să ajungă în Germania 70.000 de români şi bulgari. Mulţi sunt bine calificaţi, dar o treime dintre ei sunt necalificaţi şi au cunoştinţe precare de limba germană. Va fi foarte greu să îşi găsească un loc de muncă”, explică Heinrich Alt, prilejuind sursei citate să aleagă un titlu agresiv: ”Fiecare al treilea imigrant român este necalificat”.
Numărul imigranţilor se va dubla în 2014
Cât priveşte abuzul serviciilor sociale, Alt încearcă să îi liniştească pe nemţi. “Numărul imigranţilor din aceste două ţări care beneficiază de asigurarea de bază Hartz IV este încă la un nivel scăzut. Faţă de anul 2007, numărul beneficiarilor români de Hartz IV s-a dublat şi a ajuns la 14.700, în timp ce în cazul bulgarilor s-a mărit de patru ori şi a atins 15.300. În regiunile din Germania unde şomajul este ridicat, numărul românilor şi bulgarilor fără loc de muncă este cel mai mare, 7% în Munchen şi 32% în Duisburg”.
DA hotărât pentru libertate totală pe piaţa muncii
Întrebat dacă este o greşeală ca de la 1 ianuarie să fie eliminate complet barierele de pe piaţa muncii, Heinrich Alt este ferm. “Nu. Noi vrem să dăm o şansă ţărilor să îşi revină. Asta se poate întâmpla cu ajutorul emigranţilor, care se specializează în străinătate şi trimit sume mai mari de bani în ţara natală. Multe branşe din Germania pot profita de pe urma imigranţilor, în special, în zona lucrului manual. Din studiile noastre reiese că în 2014 ne putem aştepta la 100.000-180.000 de oameni din Bulgaria şi România. Misiunea noastre este să îi facem pe aceşti oameni să stea pe picioarele lor, printr-o bună integrare pe piaţa muncii. În acest sens, noi căutăm colaboratori care cunosc limba română sau bulgară şi îi pot învăţa limba germană. Vom iniţia mai multe cursuri pentru învăţarea limbii germane şi suntem în discuţii cu Ministerul Muncii pentru a suplimenta bugetele jobcenter-urilor din oraşele mari”, a mai spus Alt.
Se caută îngrijitori
“Vrem să fim o punte de legătură între firme şi cei care căuta un loc de muncă. Imigranţii depun un dosar la noi, iar experţii noştri îi ajută să îşi găsească un loc de muncă ideal pentru calificarea lor. Apoi statul german vrea tot mai multe bone şi îngrijitoare. Instruim foarte mulţi şomeri în acest sens, dar nu toţi sunt pregătiţi pentru aşa ceva. Momentan văd un potenţial de 6.000 de locuri de muncă în acest domeniu. Numărul lor va creşte în următorii ani. Obiectivul nostru este să îi calificăm pe imigranţi şi să le dăm o şansă pe termen lung pe piaţa muncii”, a adăugat şeful BA din Germania.
El consideră că statul german nu ar trebui să reglementeze salariul minim, deşi lipsa lui afectează zeci de mii de muncitori, obligaţi la sclavie şi salarii de dumping. “Cât priveşte discuţiile legate de impunerea unui salariu minim, consider că aceasta nu este responsabilitatea statului şi nu ar trebui să o facă. Ideal ar fi să urmăm modelul britanic, unde o comisie formată din angajaţi şi angajatori stabileşte salariul minim pe diferite ramuri de activitate”, a încheiat Heinrich Alt.