Mulţi oameni au declarat că au trăit experiențe uluitoare aproape de moarte, cum ar fi călătoria spre o lumina intensă, viziuni, sau că şi-au revăzut viaţa, exact ca un film. Oamenii de știință spun că au găsit o explicaţie pentru aceste experienţe, iar oamenii nu trebuie catalogaţi mincinoşi sau săriţi de pe fix. Creierul, spun cercetătorii, este împins într-o stare superioară de excitare, atunci când omul este un pas de moarte, fapt care poate declanșa acele "viziuni" ciudate.
Un recent test efectuat pe rozătoare a demonstrat un fapt foarte interesant, spun oamenii de ştiinţă. Un "val misterios" al activității cerebrale a putut fi observat, la subiecţii care mor. Chiar și după ce inimile de animalelor au încetat să mai bată, iar sângele nu mai ajungea la creier să-l oxigeneze, cercetătorii au putut înregistra semne "percepţie conştientă". Studiul este primul dintr-o serie menită să stabilească sistematic starea neurofiziologică a creierului după un stop cardiac.
"Ceva se întâmplă la un pas de moarte, fapt care împinge creierul la un nivel ridicat de excitare. Acest lucru ar putea declanșa acele viziuni și senzații asociate cu experienţele îregistrate în moarte clinică. De obicei, acestea sunt descrise ca o călătorie printr-un tunel, spre o lumină intensă sau senzaţia de separare de corp. Alții se confruntă cu apariţia imaginilor celor dragi, ingeri, supunerea unui fel de judecată sau de "revizuire a vieţii". Aproape toate experiențe nu sunt nimic mai mult decât halucinații provocate de efectul închidere a creierului, e ca atunci când dai "shutdown" unui computer", spun cercetătorii.
Noua cercetare a implicat înregistrarea impulsurilor nervoase electrice la sobolanii anesteziati, ale caror inimi au fost oprite în mod artificial. La 30 de secunde după stop cardiac, absolut toate animalele au afișat o creștere de scurtă durată, extrem de sincronizată, a activităţii cerebrale.
"Am fost surprins de un nivel ridicat de activitate", a declarat dr. George Mashour, unul dintre cercetatorii americani de la Universitatea din Michigan. "De fapt, semnăturile electrice a nivelului de cuonştinţă le-au depășit cu multe pe cele înregistrate în stare de veghe, ceea ce sugereaza ca creierul este capabil de activitate electrica extrem de bine organizată, în stadiu incipient de moarte clinică."
Constatarile sunt raportate in jurnalul "Proceedings" al Academiei Nationale de Stiinte.
"Anterior, s-a presupus că activitatea creierului încetează atunci când inima se oprește. Acest studiu ne spune că reducerea de oxigen poate stimula activitatea creierului, caracteristică procesării conştiente", a declarat alt om de ştiinţă Dr. Jimo Borjigin, de asemenea, de la Universitatea din Michigan.
Expertul britanic Dr. Martin Coath, de la Cognition Institute, Universitatea din Plymouth, a declarat: "Aceasta cercetare este cu adevărat interesantă. Dar concluzia că acestea sunt conexiuni neuronale, corelate cu procesarea constienta sporită, nu este puternic susținută, trebuie luate în calcul mai multe de anumite tipuri de activități asociate stadiul de funcţionare normală a creierului. Însă, un lucru e cert, rezultatele arată activitatea unui creier inconștient, provocată de lipsa critică a fluxului de sange si de oxigen.
Dr. David McGonigle, de la Universitatea din Cardiff, a declarat: "Nu stim clar daca acest lucru se aplică şi la oameni. Cei mai mulți filosofi și oameni de știință sunt încă rezervaţi şi sunt certuri monstru pe acest subiect. In timp ce cercetarile recente sugereaza ca animalele ar putea avea într-adevăr avea un fel de amintiri autobiografice, la fel ca şi oamenii, aş spune că e puţin probabil, dar nu imposibil, ca aceste tipuri comportamentale a activităţii cerebrale să fie similare la alte specii".