Fostul premier de stânga, Milos Zeman, şi actualul şef al diplomaţiei cehe, Karel Schwarzenberg (reprezentant al dreptei proeuropene) se vor confrunta peste două săptămâni în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Cehia.
Greu de prezis
Analiştii sunt de părere că rezultatul scrutinului este greu de anticipat. Rezultatele definitive după primul tur de scrutin, desfăşurat timp de două zile, vineri şi sâmbătă, preconizează o cursă foarte strânsă între cei doi candidaţi în turul doi pentru următorul mandat de cinci ani. Fostul social-democrat şi şef al Guvernului între 1998 şi 2002, Milos Zeman, susţinător al economiei sociale de piaţă, s-a clasat primul, cu 24,2% dintre voturi, urmat de şeful partidului guvernamental TOP 09, Karel Schwarzenberg, care a obţinut 23,4% dintre voturi.
Prezenţa la urne
Insitutul Ceh de Statistică a anunţat că prezenţa la vot în cadrul primelor alegeri prezidenţiale prin sufragiul universal direct a fost de peste 60%. Deci sub aşteptări, căci sondajele de opinie indicau o prezenţă de circa 70-80%.
Încăpăţânatul
În vârstă de peste 68 de ani, fostul premier social-democrat Milos Zeman este un susţinător al economiei sociale de piaţă. El este cunoscut pentru încăpăţânare, arta de a persifla şi un limbaj brutal. Totodată, criticii îi reproşează discursul adesea populist.
Aristocratul
În schimb, contracandidatul său, şeful diplomaţiei cehe, Karel Schwarzenberg, este un aristrocat provenit dintr-o veche linie princiară austro-ungară, susţinător al drepturilor omului şi al valorilor tradiţionale. Contrar preşedintelui în exerciţiu, Václav Klaus, eurosceptic fervent, Schwarzenberg este un proeuropean convins. În vârstă de 75 de ani, cel pe care cehii îl numesc "Prinţul" este un adept al limbajului rafinat şi se desparte foarte rar de papion şi de pipă.
Proeuropeni
De fapt, ambii sunt proeuropeni, iar cel de-al doilea scrutin, care se va desfăşura tot preţ de două zile, la 25 şi 26 ianuarie, va reprezenta o schimbare marcantă. Cei 8,4 milioane de alegători cehi întorc astfel pagina, scoţându-l din scenă pe foarte euroscepticul şef al statului, al cărui cel de-al doilea mandat de cinci ani expiră la 7 martie.
Îngrijorări
Aceste prime alegeri prin sufragiu universal direct se ţin pe fondul unei îngrijorări generalizate provocate de recesiunea economică şi rata şomajului de 9,4%.
“Ca şi în Franţa, duelul prezidenţial se va da între stânga şi dreapta”, a declarat Zeman, care a profitat de ocazie pentru a-şi ataca adversarul, membru al unui Guvern de centru-dreapta slăbit de politica sa de austeritate şi diversele scandaluri de corupţie.
Cabinetul minoritar al lui Petr Necas se va confrunta joi cu cea de-a cincea moţiune de cenzură de la instalarea sa, în iulie 2010. Moţiunea a fost depusă de opoziţia de stânga, ca urmare a aprobării de către premierul Petr Necas a unei controversate amnistii, decretate 1 ianuarie de preşedintele în exerciţiu. Criticii acestei amnistii o apreciază ca fiind prea clementă, în special în legătură cu persoanele condamnate pentru corupţie.