Trei fosti sefi de stat din Asia si Africa au furat aproximativ 50 de miliarde de dolari din banii publici ai tarilor lor, o suma echivalenta cu finantarile anuale ale Occidentului european, se arata intr-un raport al Transparency International.
LOCUL INTAI. Potrivit studiului, Cel mai corupt om din lume este Mohammed Suharto, fostul presedinte indonezian, cu o gaura estimata intre 15 si 35 de miliarde de dolari si âlucrata" in perioada 1967-1998. La mica distanta, urmeaza ex-presedintele Filipinelor, Ferdinand Marcos, care intre 1972 si 1986 si-ar fi insusit intre 5 si 10 miliarde de dolari din banii publici. Controversatul Mobutu Sese Seko, fost sef de stat in Zaire (acum Republica Democrata Congo), este cel mai âsarac" corupt - cu doar 5 miliarde de dolari, o suma relativ mica fata de colegii sai de top. Codasii listei sunt fostii presedinti Sani Abacha (Nigeria), cu aproape 5 miliarde de dolari, Slobodan Milosevici (Iugoslavia), cu circa 1 miliard de dolari, Jean-Claude Duvalier (Haiti), Alberto Fujimori (Peru), Pavlo Lazarenko (Ucraina), Arnoldo Alemán (Nicaragua), Joseph Estrada (Filipine).LANGA ROMANIA. âNici o tara nu este imuna la coruptie" - conchide raportul, amintind de controalele lejere la care sunt supusi politicienii din Grecia, de legaturile strănse intre companiile americane si Administratia Bush sau de autoritatea de neclintit a premierului italian, Silvio Berlusconi, asupra presei locale.
Statele in curs de dezvoltare, ai caror lideri sunt sustinuti de guverne straine, occidentale, puternice, sunt cele pasibile la âescaladarea" coruptiei, arata raportul.
Nicolae Ceausescu, mentionat in raportul Transparency International
In studiul âCoruptia Globala", care analizeaza cei mai corupti oameni politici din lume si evolutia lor in ultimele doua decenii, este amintit si fostul dictator Nicolae Ceausescu. In afara de a-i aminti pur si simplu numele, raportul nu da alte detalii referitoare la sumele estimative furate de Ceausescu de la poporul romăn.
Anca Aldea