x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Celebra firmă luminoasă Pepsi-Cola din New York, declarată monument istoric

Celebra firmă luminoasă Pepsi-Cola din New York, declarată monument istoric

14 Apr 2016   •   21:30
Celebra firmă luminoasă Pepsi-Cola din New York, declarată monument istoric

Celebra firmă luminoasă Pepsi-Cola de pe malul East River din New York a fost declarată monument istoric, după mai mult de 25 de ani de discuţii, informează joi directmatin.fr.

Instalat, la sfârşitul anilor 1930, pe acoperişul unei unităţi de îmbuteliere Pepsi, logo-ul roşu înalt de 18 metri se vede bine din Manhattan, iar literele de oţel şi porţelan luminate cu neon au devenit o nelipsită atracţie pentru turiştii care circulă cu vaporul în jurul Long Island.

Dezbaterile în privinţa declarării firmei drept monument istoric au început în 1988. Avariată serios în timpul unei furtuni violente în anii 1990, ea a fost restaurată în 1993. Unitatea de îmbuteliere s-a închis şase ani mai târziu, fiind demolată în 2001. Logo-ul a supravieţuit însă, fiind protejat şi ulterior reamplasat în apropiere, în Gantry Plaza State Park.

Comisia municipală pentru monumente istorice a votat în cele din urmă, în unanimitate, în favoarea clasării firmei ca monument istoric. "Amplasarea sa vizibilă şi frecventele apariţii în cultura pop au făcut din firmă unul dintre cele mai emoţionante simboluri de pe malul East River din cartierul Queens", a declarat preşedinta comisiei.

Literele roşii apar, printre altele, şi în filme precum "Munchen" al lui Steven Spielberg (2005) şi "The Interpreter" al lui Sidney Pollack (2005). AGERPRES

×