x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Centrala nucleară de la Bushehr a fost conectată la reţeaua electrică naţională

Centrala nucleară de la Bushehr a fost conectată la reţeaua electrică naţională

04 Sep 2011   •   10:54

Prima centrala nucleara iraniana construita de Rusia la Bushehr (sud) a fost conectata la reteaua electrica nationala, a anuntat duminica purtatorul de cuvant al Organizatiei Iraniene pentru Energie Atomica (OIEA), citat de postul arab de televiziune Al Alam, relateaza AFP.

Centrala, cu o capacitate de 1.000 de megawati, produce pentru moment doar 60 de megawati, cu titlu de test, dar urmeaza sa creasca in mod progresiv in putere, pentru a atinge 400 de megawati la 12 septembrie, a precizat acest purtatorul de cuvant Hamid Khadem Qaemi.

"Centrala a fost conectata la reteaua nationala sambata, la ora locala 23.29 (21.59, ora Romaniei). O ceremonie oficiala este prevazuta la 12 septermbrie, atunci cand centrala va atinge o productie de 400 de megawati." mai declara el.

Reactorul centralei de la Bushehr a fost pornit in noiembrie 2010, dar unele probleme tehnice au antrenat intarzieri repetate in punerea acesteia in functiune.

A fost necesar ca in februarie reactorul sa fie oprit si golit de combustibil, pentru o "curatare" legata de un incident la o pompa de racire, potrivit autoritatilor ruse. Centrala a fost repornita la inceputul lui mai, iar presa a anuntat ca ar fi fost conectata la retea la inceputul lui iulie.

Bushehr, simbolul accederii Iranului la energia nucleara, a fost inaugurata cu pompa de catre autoritati in august 2010, dupa 35 de ani de vicisitudini.

Proiectul, lansat de grupul german Siemens in 1975, a fost oprit de Revolutia islamica din 1979, iar ulterior de Razboiul din Irak, dupa care a fost preluat de Rusia in 1995, spre nemultumirea occidentalilor, ingrijorati ca programul nuclear iranian ar putea avea si o parte militara.

Diverse dificultati tehnice, financiare sau politice au antrenat ulterior aproximativ zece ani de intarziere fata de calendarul initial, care prevedea o punere in functiune a centralei in 1999.

×