x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Centru cultural din Budapesta, vandalizat de neonazişti

Centru cultural din Budapesta, vandalizat de neonazişti

24 Oct 2019   •   22:10
Centru cultural din Budapesta, vandalizat de neonazişti

În jur de 50 de neonazişti au vandalizat miercuri un cunoscut centru cultural liberal din Budapesta, a anunţat directorul acestuia, într-o postare pe Facebook, transmite dpa.

Agresorii au rupt steagurile în culorile curcubeului de la intrare, le-au dat foc şi au scris sloganuri naziste pe poarta şi pe pereţii clădirii, a precizat Adam Schoenberger, directorul Centrului cultural „Aurora”.

În momentul atacului, centrul nu era deschis şi în incintă nu se afla nimeni, a menţionat el.

Centrul cultural „Aurora”, deschis în 2014, găzduieşte mai multe asociaţii ale societăţii civile, printre care organizatoarele paradei „Gay Pride” de la Budapesta, activişti pentru ajutorarea persoanelor fără adăpost şi centrul de presă al romilor.

Primăria locală, controlată până recent de partidul Fidesz al premierului Viktor Orban (foto), a încercat de mai multe ori să închidă centrul.

În urma alegerilor de săptămâna trecută, Fidesz a pierdut însă în favoarea opoziţiei districtul 8 al capitalei, unde este situat Centrul „Aurora”.

După atac, noul primar, Andras Piko, s-a deplasat imediat la faţa locului şi a ordonat ca poliţia să asigure paza clădirii.

Agresorii participaseră la un marş al extremiştilor de dreapta de comemorare a Revoluţiei ungare din 1956.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: neonazisti Budapesta