x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ceremonie pentru Hillary - Jurământ cu glume

Ceremonie pentru Hillary - Jurământ cu glume

de Mihaela Matachita    |    04 Feb 2009   •   00:00
Ceremonie pentru Hillary - Jurământ cu glume

Glumele, ironia şi amintirile “au colorat” ceremonia de depunere a jurământului ca şef al diplomaţiei americane de către Hillary Clinton în faţa vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, şi a unei asistenţe selecte în frunte cu fostul preşedinte Bill Clinton şi patru ex-secretari de stat.

Vicepreşedintele Joe Biden, care a asistat-o pe Hillary Clinton la depunerea jurământului ca secretar de stat, a amintit că în urmă cu doar câteva luni au fost adversari. “Nici unul dintre noi nu s-ar fi gândit că vom fi aici împreună, pentru a face acest lucru împreună”, a aprobat ea. “Viaţa are întorsături amuzante, iar politica este şi mai ciudată”, a adăugat fosta Primă Doamnă, care a fost favorită la nominalizarea democrată drept candidat la prezidenţialele din SUA de anul trecut până când a fost înfrântă de Barack Obama, actualul preşedinte al SUA. Biden a candidat şi el pentru învestitura în cursa prezidenţială dar a fost scos din luptă de Clinton şi Obama.

MULŢUMIRI LUI BILL
Hillary a stârnit râsete când i-a mulţumit soţului său pentru “experienţele de tot felul”. “Îi sunt recunoscătoare pentru o viaţă întreagă de experienţe (...) de toate felurile”, a glumit ea. Fiica sa, Chelsea, mama sa şi chiar Bill Clinton au fost amuzaţi. În timpul preşedinţiei, Bill Clinton a avut o legătură cu Monica Lewinsky, tânără stagiară la Casa Albă, scandal care a declanşat o procedură de destituire a şefului statului, eşuată în final.

Noul secretar de stat a ales ca primele întâlniri cu omologii săi să fie cu britanicul David Miliband şi germanul Frank-Walter Steinmeier, subliniind astfel relaţia specială cu Londra şi prioritatea pe care o dă problemei Afganistanului. Cu ministrul rus de Externe, a convenit la telefon să amelioreze relaţiile. Dar primul turneu va fi în Asia, pe agendă figurând China, Japonia, Coreea de Sud.

×
Subiecte în articol: externe