x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cererea de energie la nivel global va scădea cu 6%. Resursele regenerabile vor fi în creștere

Cererea de energie la nivel global va scădea cu 6%. Resursele regenerabile vor fi în creștere

27 Iul 2020   •   14:44
Cererea de energie la nivel global va scădea cu 6%. Resursele regenerabile vor fi în  creștere

Cererea globală de energie ar putea scădea cu 6% în 2020, de şapte ori mai mult decât în criza financiară din 2009. Singurele resurse în creștere vor fi cele regenerabile, care îşi majorează ponderea, arată raportul "PwC Power Utilities Future of Industries", care citează datele Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA).

Sectorul energetic a fost grav afectat în ultimele luni din  cauza pandemiei de coronavirus, dar și a căderii dramatice a prețului petrolului. Șocul cererii de energie din 2020 este cel mai mare din ultimii 70 de ani.

Restricţiile prelungite privind circulaţia oamenilor, bunurilor, activitatea socială şi economică vor avea un impact mare asupra investiţiilor în energie, care s-ar putea reduce cu 20% în acest an.

OPEC a anunţat cea mai mare reducere a ofertei din lume, de 10 milioane de barili pe zi. Aceasta este însă o măsură pe termen scurt. 

Toate componentele lanţului valoric din energie sunt afectate, companii din amonte, midstream, aval şi companii de servicii.

Societățile vor trebuie să își reducă cheltuielile de capital şi să-și conserve numerarul.

Pentru companiile din sectoarele energiei, utilităţilor şi resurselor va fi vitală combinarea unei planificări eficiente a scenariilor, cu o examinare a modului în care evoluţiile diferite ar putea afecta afacerile lor pe termen scurt, mediu şi lung. 

Industria se îndepărtează de utilizarea combustibililor fosili şi se îndreaptă către surse regenerabile. Cărbunele va înregistra cel mai mare declin după cel de-Al Doilea Război Mondial, plus reduceri de gaz şi petrol.

Cererea de combustibili este puţin probabil să se recupereze pe deplin din cauza schimbărilor de comportament, legate de mobilitatea locală şi internaţională. Concurenţa va creşte între furnizori pentru a asigura accesul la pieţele finale. Oferta viabilă va fi eliminată pe baza echilibrului de piaţă revizuit şi a previziunilor preţurilor, ceea ce va conduce la o contracţie permanentă a pieţelor de petrol şi gaze.

O schimbare perturbatoare va avea loc şi în mobilitatea vehiculelor electrice cu baterii care le înlocuiesc pe cele pe bază de gaz şi diesel. Există  și "hidrogen verde", care foloseşte energie regenerabilă pentru a extrage hidrogenul din apă prin procesul de electroliză. 

Energia nucleară este mai puţin afectată de măsurile de blocare, în timp ce sursele regenerabile sunt în creştere. Energia solară, eoliană, maree şi geotermală îşi majorează ponderea în mixul energetic global.

Sectorul de utilităţi pare mai rezistent decât altele, fiind inclus la servicii esenţiale. Multe activităţi sunt reglementate sau desfăşurate în baza contractelor pe termen lung, astfel că le este asigurată continuitatea ofertei. Multe companii de utilităţi au planuri de urgenţă elaborate pentru gestionarea perturbării şi protejarea infrastructurii critice şi au trecut la surse regenerabile în ultimul deceniu, beneficiind de preţuri fixe pe termen lung.

Companiile trebuie să se concentreze pe restructurarea strategică a costurilor şi să se asigure că iniţiativele de cost nu inhibă creşterea strategică viitoare. La fel de importantă este restructurarea lanţului de aprovizionare pentru a îmbunătăţi rezistenţa şi a reduce costurile.
Construirea unor platforme digitale integrate poate constitui un punct de pornire pe piaţa emergentă a serviciilor energetice din aval şi accesul la noi modele de a genera venituri. Inovaţia poate oferi produse şi servicii moderne, care implică tehnologii precum realitatea virtuală / augmentată pentru a crea soluţii energetice integrate.

Potenţialele investiţii vor depinde de: renunţarea la cărbune şi investiţii în gaze, dublarea mizei pe energiile regenerabile, construirea infrastructurii critice pentru baterii, tehnologia hidrogenului, concentrarea pe reţele critice.

Investiţiile viitoare în tranziţia energetică depind de acţiunile guvernelor care pot alege să nu cheltuiască pe surse regenerabile, dar să favorizeze companiile să o facă prin stimulente economice. Companiile din petrol şi gaze, care au făcut investiţii mari pe pieţele de energie şi utilităţi la nivel mondial în ultimul deceniu, ar putea continua în sectorul regenerabilelor.

 

×
Subiecte în articol: energie pwc regenerabilă