x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chavez, tot în Cuba

Chavez, tot în Cuba

de Anca Aldea    |    26 Iun 2011   •   21:00
Chavez, tot în Cuba

O serie de dezvaluiri au fost publicate la sfarsitul saptamanii trecute de cotidianul El Nuevo Herald, care apare la Miami, in Florida (SUA). Potrivit ziarului de limba spaniola, care citeaza surse din cadrul serviciilor secrete americane, presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, se afla in Cuba de aproximativ trei saptamani, unde se recupereaza dupa o operatie suferita la 10 iunie, insa tratamentul nu a avut inca rezultatele scontate.

Chavez a suferit o interventie chi­rurgicala de urgenta in timp ce se afla intr-o vizita la Havana, in Cuba, in prima parte a acestei luni. "Operatia, cauzata de un abces peritoneal, a avut succes. Din fericire, Cuba are unul dintre cele mai bune sisteme de sanatate", declara el la doua zile dupa interventie. In week-end-ul trecut, situatia pare sa se fi complicat, scrie El Nuevo Herald, liderul de la Caracas aflandu-se "in stare critica". El nu a parasit tara "tovarasa" si "pretina", Cuba, si nimeni nu stie cand se va intoarce acasa. Ministrul sau de Externe, Nicolas Maduro, care se afla alaturi de Chavez in Havana, a declarat recent ca presedintele s-a aflat "intr-o mare batalie" pentru sanatatea sa. "Chavez va fi cu noi mult timp", a declarat, la randul sau, vicepresedintele venezuelean, Elias Jaua, informeaza BBC. "Presedintele Chavez se reface dupa operatie. Asa ca dusmanii sa inceteze sa mai viseze", a scris, pe contul sau de Twitter, secretarul de stat pentru Europa, Temir Porras. "Comandantul se afla in proces de recuperare", a tinut sa precizeze si ministrul venezuelean al Comunicatiilor, Andrés Izarra, de­ranjat de afirmatiile aparute in presa.

La mai bine de doua saptamani de la ultimul mesaj postat pe Twitter, presedintele Chavez, de altfel omniprezent in sfera microblogging-ului, le-a transmis vinerea trecuta militarilor venezueleni felicitari cu ocazia zilei Fortelor Armate, iar sambata a anuntat ca va fi vizitat de fiica sa cea mica, Rosines, si de cei trei nepoti. In rest, multa tacere si secretomanie. E adevarat ca, la doua zile dupa operatie, el a telefonat presei centrale venezuelene si i-a transmis ca va mai ramane "cateva zile"

in Cuba pentru a se reface. Dar de-atunci au trecut cel putin doua sap­tamani, iar absenta informatiilor oficiale si lipsa interventiilor publice ale lui Chavez, in general omni­pre­zent in media, au alimentat zvonurile privind starea sa de sanatate.

×
Subiecte în articol: externe