China, Canada şi Hong Kong sunt printre economiile care înregistrează cel mai ridicat risc al unei crize bancare, se arată în cel mai recent raport al Băncii pentru Reglemente Internaţionale (BIS), transmite Bloomberg.
Canada, a cărei economie a înregistrat anul trecut cel mai rapid ritm de creştere din 2011, este afectată de nivelul ridicat al datoriilor din economie şi al împrumuturilor mari ale gospodăriilor. Un factor de risc în China şi Hong Kong îl reprezintă împrumuturile mari ale gospodăriilor, arată datele BIS.
Indicatorii arată în prezent sporirea riscurilor în câteva economii importante, avertizează analiştii Inaki Aldasoro, Claudio Borio şi Mathias Drehmann, autorii raportului publicat duminică.
Surprinzător, Italia nu este printre economiile care înregistrează cel mai ridicat risc al unei crize bancare, deşi băncile sunt afectate de un nivel ridicat al creditelor neperformante.
Deşi China este în pericol, indicatorii care arată nivelul datoriilor s-au îmbunătăţit, datele sugerând progresele înregistrate de Guvernul de la Beijing în reducerea riscurilor din sectorul financiar.
Datele din China sugerează că eficienţa intermedierii financiare se îmbunătăţeşte. Aceasta ajută la încetinirea creşterii datoriilor din economie, a apreciat Ding Shuang, economist şef la Standard Chartered Plc în Hong Kong.
China va acorda străinilor un acces mai extins la sectorul bancar
Autorităţile de la Beijing vor adopta o atitudine mai severă faţă de neregulile financiare, pentru a preveni riscurile din sectorul financiar, a anunţat recent Comisia de reglementare a sectorului bancar chinez (CBRC).
Preşedintele CBRC, Guo Shuqing, a dat asigurări că vor fi întărite reglementările privind vânzarea creditelor neperformante (NPL) şi vor fi stopate orice creşteri ale datoriilor ascunse.
Fondată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaţionale este cea mai veche instituţie financiară internaţională. BRI este contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale. În plus, BRI serveşte şi ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituţiile de emisiune monetară şi drept centru de cercetare economică şi monetară. De asemenea, BRI acţionează, printre altele, şi ca agent sau mandatar pentru operaţiunile financiare internaţionale.