x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China cere retragerea noilor taxe impuse importurilor de oțel și aluminiu

China cere retragerea noilor taxe impuse importurilor de oțel și aluminiu

09 Mar 2018   •   11:16
China cere retragerea noilor taxe impuse importurilor de oțel și aluminiu

China a cerut vineri Statelor Unite ale Americii să retragă "cât mai curând posibil" noile taxe impuse la importurile de oţel şi aluminiu anunţate de administraţia Trump, deoarece "vor avea un grav impact" asupra comerţului internaţional, relatează agenţia EFE. 

Ministerul chinez al Comerţului a avertizat, într-un comunicat, că va lua măsuri împotriva taxelor de 25% aplicate de SUA la importurile de oţel şi de 10% la cele de aluminiu, taxe ce vor afecta toate ţările care vând în State, cu excepţia, pentru moment, a Canadei şi Mexicului. 

"China insistă ca SUA să respecte autoritatea sistemului multilateral de comerţ şi să retragă respectivele măsuri cât mai repede posibil", a afirmat directorul Departamentului de investigaţii comerciale al Ministerului Comerţului, Wang Hejun. 

Preşedintele american, Donald Trump, a explicat că, prin introducerea acestor taxe, încearcă să protejeze industria oţelului şi pe cea a aluminiului, "vitale pentru securitatea naţională". 

În opinia lui Wang, acest argument este "nejustificat" şi se opune ordinii comerciale a Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi, de aceea, a reiterat "opoziţia fermă a Chinei faţă de aceste măsuri care vor avea un impact grav" la nivel internaţional. 

La rândul său, Asociaţia Fierului şi Oţelului din China (CISA) şi-a manifest vineri opoziţia faţă de noile taxe, care "violează normele OMC şi perturbă ordinea comercială internaţională". 

"Cu această scuză privind protejarea industriei siderurgice naţionale, SUA introduce protecţionismului comercial", a criticat CISA măsurile, într-un comunicat, solicitând, totodată, autorităţilor chineze să răspundă imediat cu măsuri pentru importurile din SUA. 

Asociaţia avertizează că noile măsuri americane aduc prejudicii industriei siderurgice la nivel mondial, dar şi SUA, în special consumatorilor de produse din oţel. 

Protecţionismul a reprezentat una dintre promisiunile lui Trump din campania electorală şi, prin impunerea acestor noi taxe, se deschide poarta spre "un previzibil război comercial" cu alte ţări şi organizaţii, însă preşedintele american a susţinut, în ultimele zile, că aceste bătălii "sunt bune şi uşor de câştigat".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: China sua otel aluminiu taxe taxe vamale import