x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China condamnă decizia SUA de invitare a Taiwanului la Summitul Democraţiei

China condamnă decizia SUA de invitare a Taiwanului la Summitul Democraţiei

25 Noi 2021   •   09:40
China condamnă decizia SUA de invitare a Taiwanului la Summitul Democraţiei

Administraţia de la Beijing a criticat vehement, miercuri, decizia preşedintelui american, Joseph Biden, de a invita Taiwanul la Summitul pe tema Democraţiei, în condiţiile în care China nu a fost invitată, în timp ce Rusia a acuzat Statele Unite că generează noi diviziuni pe plan mondial.

"Includerea Taiwanului pe lista invitaţilor este o greşeală. China se opune oricăror interacţiuni oficiale între Statele Unite şi regiunea chineză Taiwan. Această poziţie este clară. Îndemnăm Statele Unite să respecte principiul «o singură Chină» şi acordurile", a declarat Zhu Fenglian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Afacerile Taiwanului din cadrul Ministerului de Externe de la Beijing, conform cotidianului The Guardian.

"Statele Unite trebuie să înceteze jocul cu focul şi provocările", a afirmat un alt reprezentant al Ministerului chinez de Externe.

La rândul său, Administraţia Vladimir Putin a criticat reuniunea organizată de Statele Unite, acuzând Washingtonul că generează noi diviziuni la nivel mondial. "Nu este nimic altceva decât o tentativă de a trasa noi linii de separaţie", a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de agenţia Interfax şi de publicaţia germană Die Zeit.

Administraţia Joseph Biden va organiza pe 9 şi 10 decembrie "Summitul pentru Democraţie", un eveniment în format virtual care va fi urmat de o reuniune cu prezenţă fizică, programată anul viitor.

Preşedintele Joseph Biden consideră prioritară lupta între sistemele democratice şi "guvernele autoritariste". La reuniunea virtuală din decembrie sunt invitaţi liderii a peste 100 de ţări. Însă nu au fost invitaţi liderii Chinei, Rusiei, Egiptului, Arabiei Saudite, Iordaniei, Qatarului, Emiratelor Arabe Unite, Turciei şi Ungariei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: taiwan