x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China efectuează exerciţii militare în apropierea Taiwanului. Beijingul denunţă provocările SUA

China efectuează exerciţii militare în apropierea Taiwanului. Beijingul denunţă provocările SUA

17 Aug 2021   •   20:45
China efectuează exerciţii militare în apropierea Taiwanului. Beijingul denunţă provocările SUA

Armata chineză a iniţiat, marţi, exerciţii aeriene şi maritime în apropierea Taiwanului, în contextul în care Administraţia de la Taipei a anunţat intenţia de a participa la summitul pe tema democraţiei convocat de preşedintele SUA, Joseph Biden, pentru luna decembrie.

"Armata Populară de Eliberare a detaşat nave militare, aeronave antisubmarin şi avioane de vânătoare în zonele maritime şi aeriene situate la sud-vest şi la sud-est de Insula Taiwan. Statele Unite şi Taiwanul au multiplicat provocările în ultima perioadă; aceste exerciţii militare sunt un răspuns adecvat la ingerinţele forţelor străine şi la poziţiile proindependenţă", a declarat Shi Yi, un purtător de cuvânt militar chinez.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, va organiza în decembrie 2021 un summit internaţional, în format online, pe tema protejării democraţiei, printre temele reuniunii figurând contracararea autoritarismului şi combaterea corupţiei.

Departamentul de Stat a aprobat potenţiala vânzare a zeci de tunuri de artilerie în Taiwan, în cadrul unui acord în valoare de aproximativ 750 de milioane de dolari, contestat vehement de China.

SUA nu are relaţii diplomatice formale cu Taiwanul, un teritoriu cu administraţie proindependenţă, considerat de Beijing parte a Chinei. Administraţia Chinei a avertizat că va interveni militar pentru restabilirea deplină a suveranităţii în cazul în care Taiwanul îşi va proclama independenţa. Statele Unite au relaţii informale cu Administraţia din Taiwan.

Mediafax

×
Subiecte în articol: China taiwan sua