ŢARA PLÎNGERII ● Ceasul reculegerii, ţinut exact la ora dezastrului
De la un capăt la altul, China a păstrat ieri un moment de reculegere,
ce a început exact la ora la care, lunea trecută, sud-vestul ţării a
fost lovit de una dintre cele mai mari tragedii.
ŢARA PLÎNGERII ● Ceasul reculegerii, ţinut exact la ora dezastrului
De la un capăt la altul, China a păstrat ieri un moment de reculegere, ce a început exact la ora la care, lunea trecută, sud-vestul ţării a fost lovit de una dintre cele mai mari tragedii.
La ora 14:28 (09:28, ora României), ora la care s-a produs devastatorul seism de săptămîna trecută în sud-vestul ţării, China a încetat ieri orice activitate şi a păstrat un moment de reculegere, marcînd începerea a trei zile de doliu naţional, în memoria victimelor cutremurului. Pentru prima oară, autorităţile chineze decretează doliu naţional de trei zile după o catastrofă naturală.
Sirenele au început să sune exact la acea oră, toată lumea a rămas pe loc, oriunde s-a aflat. Şi vehiculele care circulau pe străzi s-au oprit din mers, iar şoferii au început să sune din claxoane. La Beijing, mii de persoane, cele mai multe îmbrăcate în haine de doliu, s-au adunat în Piaţa Tiananmen, unde şi-au deplîns morţii. După cele trei minute de reculegere, mulţimea a scandat "Curaj Wenchuan!‘‘, ca o îmbărbătare şi în semn de solidaritate cu supravieţuitorii din acest district, din provincia Sichuan, în care a fost localizat epicentrul teribilului seism, de 7,8 grade, produs lunea trecută. Apoi, mulţimea a mai strigat "Trăiască Sichuan‘‘ şi a arborat pancarte pe care scria "Sichuan, trebuie să fii puternică!‘‘.
BILANŢ DEVASTATOR. Această provincie a fost cea mai grav afectată de seism, aici înregistrîndu-se cel mai mare număr de morţi. Ieri, cel mai recent bilanţ al victimelor seismului, arăta că există peste 71.000 de morţi şi dispăruţi, mai mult de 90% dintre ei fiind din această zonă. Au mai existat şi momente fericite după acest dezastru, cînd au fost găsiţi zeci de supravieţuitori, chiar şi după şase zile de stat îngropaţi în ruine. China s-a bucurat şi cu fiecare copil născut după dezastru, iar cei din zonele afectate au primit nume simbolice, care să le aducă noroc în viaţă.
Citește pe Antena3.ro