x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China, în prag de război. Beijingul anunță "operațiuni militare" în jurul Taiwanului

China, în prag de război. Beijingul anunță "operațiuni militare" în jurul Taiwanului

03 Aug 2022   •   15:11
China, în prag de război. Beijingul anunță "operațiuni militare" în jurul Taiwanului
Sursa foto: Taiwan/antena3

Echilibrul de forţe s-a modificat în favoarea Chinei în ultimele decenii, ceea ce ar putea afecta planurile SUA de apărare a Taiwanului în cazul instituirii unei blocade comerciale sau a unei intervenţii militare chineze, comentează BBC News.

Noile exerciţii militare chineze, anunțate ca reacţie la vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, vor avea loc inclusiv în zone aflate la mai puţin de 20 de kilometri de teritoriul taiwanez. Administraţia separatistă de la Taipei susţine că va fi o blocadă aeriană şi maritimă în adevăratul sens, care ar încălca normele ONU.

SUA au trimis nave militare în apropierea Taiwanului, inclusiv portavionul USS Ronald Reagan şi grupul naval aferent.

Situaţia aminteşte de criza din urmă cu 27 de ani.

"În 1996, preşedintele american de atunci, Bill Clinton, a trimis două portavioane în apropierea Taiwanului, pentru a indica în mod clar intenţia SUA de a interveni în cazul unui atac chinez. Dar acum echilibrul militar este foarte diferit de cel din 1996. China are propriile portavioane, iar acestea se îndreaptă spre Strâmtoarea Taiwan", transmite BBC News.

Nancy Pelosi, cea care a declanşat actuala criză cu Beijingul, a părăsit deja Taiwanul, afirmând însă că SUA menţin "angajamentul ferm faţă de poporul taiwanez, acum şi în următoarele decenii".

Administraţia Joe Biden a transmis, în contextul amplificării tensiunilor cu Beijingul, că speră să nu se ajungă la un conflict din cauza vizitei în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

"Nu vrem să asistăm la alunecarea actualei situaţii spre o criză sau un conflict. Pur şi simplu, nu există niciun motiv să fie amplificată această situaţie", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.
Oficialul american a subliniat că Nancy Pelosi are dreptul de a efectua o vizită în Taiwan, dar a argumentat că vizita nu reprezintă o încălcare a suveranităţii chineze sau a principiului politic "o singură Chină".

Ministerul de Externe de la Beijing a condamnat însă "ferm" vizita lui Nancy Pelosi la Taipei. "Vizita sa în Taiwan, indiferent de formă şi de motiv, reprezintă o provocare politică majoră. China nu va accepta acest lucru. Este vorba de o încălcare gravă a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Chinei", a subliniat instituția.

Armata chineză a fost plasată în stare de alertă şi va lansa "operaţiuni militare punctuale", ca reacţie la vizita în Taiwan a lui Nancy Pelosi, a comunicat Ministerul chinez al Apărării.

Zeci de avioane militare chineze au pătruns, marţi seară, în zona de identificare aeriană din jurul Taiwanului, imediat după începerea vizitei lui Nancy Pelosi la Taipei. În plus, China va efectua în perioada 4-7 august exerciţii maritime şi aeriene în apropierea Taiwanului. Ambasadorul SUA a fost convocat la Ministerul de Externe de la Beijing.

×
Subiecte în articol: China sua taiwan