x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China, primul temnicer al presei independente

China, primul temnicer al presei independente

de Şerban Mihăilă    |    12 Dec 2019   •   12:22
China, primul temnicer al presei independente

Cel puțin 250 de jurnaliști din întreaga lume au fost aruncați în spatele gratiilor de către regimuri autoritare. Pe primul loc al jurnaliștilor încarcerați se află China, a anunțat, ieri, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), un cunoscut ONG cu sediul la New York.

 

Mulți dintre reprezentanții mass media au ajuns în detenție, fiind acuzați că au lansat „știri false”, iar alții au fost declarați pur și simplu „dușmani ai poporului”. În afară de China, raportul CPJ mai menționează Turcia, Arabia Saudită, Egiptul, Eritreea, Vietnamul și Iranul între statele care întemnițează jurnaliștii și unde exercitarea acestei profesii a devenit extrem de riscantă. CPJ a numărat cel puțin 48 de jurnaliști aflați în detenție în China, cu unul mai mult decât în 2018, în condițiile în care liderul de la Beijing, Xi Jinping, și-a intensificat eforturile de a controla total mass-media chineze, scrie AFP, citând raportul ONG-ului. Urmează Turcia, cu 47 de jurnaliști aruncați în spatele gratiilor. Chiar dacă numărul acestora este mult mai mic decât anul trecut (68), nu se poate vorbi de o ameliorare a situației, ci de „eforturile pline de succes ale guvernului președintelui Recep Tayyip Erdogan de a eradica relatările independente și criticile”. Potrivit CPJ, executivul turc a închis peste 100 de entități mass media de știri, lansând acuzații de terorism contra a numeroși jurnaliști, dându-i afară pe mulți dintre aceștia de la locurile de muncă și intimidându-i pe ceilalți.

„Molimă” extinsă

Conform raportului, autoritarismul, instabilitatea și protestele din Orientul Mijlociu au dus în regiune la un număr ridicat de jurnaliști plasați în detenție. Arabia Saudită și Egiptul se află la egalitatea pe poziția a treia a clasamentului realizat de CPJ, cu câte 26 de jurnaliști închiși de fiecare. În Arabia Saudită, 18 dintre jurnaliștii aflați în spatele gratiilor sunt închiși, fără a ști ce li se reproșează. Între cazurile menționate, CPJ se referă la cel al chinezoaicei Sophia Huang Xueqin, jurnalistă freelance arestată în luna octombrie, după ce a scris despre participarea sa la manifestațiile prodemocrație din Hong Kong și, în același timp, la cel al egipteanului Mohammad Mosaed, care a transmis un tweet în timp ce Internetul era tăiat pentru a bloca știrile despre o manifestație contra creșterii prețurilor la benzină.

Zeci de jurnaliști care nu sunt încarcerați în Turcia așteaptă în continuare un proces al primei instanțe sau în apel, în timp ce alții au fost condamnați în contumacie”.

CPJ

 

×