Disputa teriotoriala dintre Japonia si China, asupra arhipelagului Senkaku (in japoneza) sau Diaoyu (in chineza), format din trei mici insule din Marea Chinei de Est, s-a ascutit, brusc, dupa ce Japonia a decis sa faca un pas decisiv. Insulele sunt detinute, in prezent, de o familie japoneza si China tolera situatia. Dar, guvernul de la Tokyo a anuntat ca intentioneaza sa cumpere insulele. Beijingul a reactionat, prompt, avertizand, prin vocea ministrului de Externe, ca 'Vor exista consecinte serioase. China nu va sta pasiva, observand cum ii este violata suveranitatea teritoriala', informeaza Associated Press. China cere reluarea negocierilor diplomatice, pentru solutionarea pasnica a disputei teritoriale. Ambasadorul japonez la Beijing a fost convocat la Ministerul de Externe chinez, pentru a i se comunica mesajul de protest.
Planul de cumparare (nationalizare) a insulelor a fost aprobat intr-o sedinta restransa a catorva membri ai guvernului nipon, dar decizia finala se va lua in sedinta de marti, a plenului executivului. Conform planului de nationalizare, cele trei insule urmeaza a fi pastrate nelocuite. Acest plan este ceva mai putin primejdios, din punctul de vedere al inflamarii relatiilor cu China, comparativ cu cel prezentat de guvernatorul nationalist al Capitalei Tokyo, care a propus ca municipalitatea sa preia controlul insulelor si sa le exploateze.
Senkaku / Diaoyu constituie, de ani buni, un punct fragil al relatiilor diplomatice dintre China si Japonia. In septembrie 2010 s-a consumat precedenta escaladare a situatiei, generata de o coliziune intre un vas pescaresc chinez si un vas al patrulei de coasta a Japoniei, in apropierea uneia dintre insule. Capitanul pescadorului a fost arestat si, ulterior, eliberat.
E posibil ca atitudinea de acum a Japoniei sa constituie un factor de presiune (la negocieri), pentru a determina China sa reia exporturile de metale rare, de care industria japoneza este dependenta. China produce 95% dintr-o serie de 17 metale rare folosite de tehnologiile moderne (telefonie si IT, productia de turbine eoliene, rachete ghidate prin satelit etc). La inceputul acestui an, China a decis, unilateral, sa impuna restrictii severe asupra exportului acestor minerale.