x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eveniment istoric în relația dintre Statele Unite și China, programat la mijlocul lunii iunie

Eveniment istoric în relația dintre Statele Unite și China, programat la mijlocul lunii iunie

09 Iun 2014   •   13:12
Eveniment istoric în relația dintre Statele Unite și China, programat la mijlocul lunii iunie

Ziarul oficial al armatei chineze a confirmat că Beijingul a acceptat să participe, pentru prima dată, la un exercițiu naval comun cu marina Statelor Unite, la invitația părții americane.

Manevrele militare au loc pe fondul creșterii neîncrederii între cele două părți. China este implicată în mai multe scandaluri cu vecinii săi, în Marea Chinei. Mai mult, Pentagonul urmărește atent creșterea puterii militare chineze, americanii informând că Beijingul a avut anul trecut un buget de apărare cu aproape 30 miliarde de dolari mai mare decât a raportat, cheltuielile reale fiind de 145 miliarde.

La rândul lor, chinezii caută să contracareze "răsucirea" politicii externe americane spre Asia, după ani de implicare diplomatică și militară a Washingtonului în Irak și Afganistan - comentează Vocea Rusiei.

Acesta este contextul în care SUA au ales să invite China la primul exercițiu naval comun și încă unul major, la care participă zeci de nave și zeci de mii de militari: Rim of Pacific (RIMPAC).

În 2012, la RIMPAC au participat 20 de națiuni, aproximativ 40 de nave, 6 submarine și peste 25.000 de mulitari.

Anul acesta, la prima sa prezență, China se va angaja cu un distrugător, o fregată, o navă de aprovizionare și o navă-spital.

La mijlocul lunii iunie, forța năvală chineză se va alătura vaselor americane din Insula Guam (teritoriu al SUA), după care vor naviga în formație spre Pearl Harbour, Hawaii.

×
Subiecte în articol: China statele unite exercitii militare