x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China trimite trupe și tancuri în Rusia!

China trimite trupe și tancuri în Rusia!

de Şerban Mihăilă    |    27 Iul 2022   •   11:33
China trimite trupe și tancuri în Rusia!

La cinci luni de la începerea invaziei ordonate de Vladimir Putin asupra Ucrainei, regimul de la Beijing trimite soldați și tancuri în Rusia pentru a lua parte la exerciții militare de amploare.

Specialiști militari, soldați și tehnică de luptă au plecat din Manzhouli, în Mongolia Interioară, la Zabaikalsk, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, pentru a participa la viitoarele Jocuri Internaționale ale Armatei, a anunțat televiziunea de stat chineză, citată de publicația britanică „Daily Express”.

Evenimentul are loc pentru prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina, lansată pe 24 februarie. Un tren încărcat cu personal, tancuri și alte vehicule a plecat recent din Manzhouli, a relatat canalul militar al televiziunii de stat CCTV, fără a oferi detalii suplimentare.

Echipa Chinei va concura împotriva unor „adversari” din alte 36 de state și regiuni, în ceea ce constituie cel mai mare exercițiu militar multinațional care implică Rusia, ce va avea loc între 13 și 27 august.

Alianță antiamericană extinsă

Exercițiile se vor derula în 12 țări, inclusiv în Rusia, China, Iran, India, Kazahstan, Uzbekistan, Azerbaidjan, Armenia și chiar în Venezuela, pe continentul sud-american.

Decizia de a include Venezuela ar putea fi „o mișcare strategică” a Chinei, Rusiei și Iranului „pentru a prepoziționa active militare desfășurate în avans în America Latină și în Caraibe”, a sugerat recent grupul de reflecție „Centrul pentru o Societate Liberă și Sigură”, cu sediul la Washington.

Concomitent, Niger și Rwanda vor deveni primele țări africane care vor participa la aceste exerciții, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Jocuri militare sub semnul războiului din Ucraina

China va găzdui trei competiții, inclusiv o cursă de fregate și un joc de luptă care implică vehicule militare pentru infanterie. Potrivit publicației britanice, Armata Populară de Eliberare chineză poate învăța din experiența dobândită de ruși în operațiunile lor militare din Caucazul de Nord, Georgia, Siria și, cel mai recent, din Ucraina.

Între timp, Ministerul rus al Apărării susține că Jocurile Internaționale ale Armatei au drept obiectiv perfecționarea abilităților trupelor în luptă. Potrivit Moscovei, această ediție a jocurilor militare include și un marș de 50 km prin zăpadă.

Organizate pentru prima dată în 2015, Jocurile Internaționale ale Armatei din acest an au loc chiar după invazia Rusiei în Ucraina.

Cooperare periculoasă

Armatele Chinei și Rusiei au colaborat destul de des în ultimul deceniu, pe fondul creșterii tensiunilor dintre cele două superputeri și Statele Unite.

În ceea ce privește comerțul, securitatea și geopolitica, Moscova și Beijingul sunt tot mai mult pe aceeași lungime de undă, formând un bloc care încearcă să contracareze influența americană.

China și Rusia nu au o alianță oficială. Cu toate acestea, încă de anul trecut, în timpul unei videoconferințe care a avut loc între Xi Jinping și Vladimir Putin, președintele chinez i-a transmis liderului de la Kremlin că, „prin apropierea și eficiența sa, această relație depășește până și o alianță”.

Într-adevăr, Beijingul s-a abținut până acum să dea vina pe Moscova pentru invadarea Ucrainei, criticând, în schimb, „rolul provocator” al NATO în acest război. Pe de altă parte, China s-a ferit să întindă coarda prea tare în relația cu Occidentul și a dezmințit că ar fi livrat sau ar avea intenția să furnizeze Moscovei arme în conflictul din Ucraina.

 

 

×
Subiecte în articol: China Rusia