Autoritatile chineze vor sa modifice legislatia pentru a autoriza detinerea unor persoane, fara a fi formulata vreo acuzatie, pentru o perioada de pana la sase luni, in locuri secrete si nu la politie sau in inchisori.
Initiativa a fost aspru criticata de grupurile de aparare a drepturilor omului care cred, chiar daca astfel de practici exista deja, ca noile legi ar da aparatului de securitate chinez libertatea de a proceda la 'disparitii fortate', informeaza Agerpres.
Rapirile s-au intensificat incepand cu luna februarie, cand Partidul Comunist s-a temut de o extindere a revoltelor in lumea araba si in China, unde circulau apeluri la o 'revolutie de iasomie', dupa modelul din Tunisia.
'O legalizare a rapirilor ar expune si mai mult persoanele arestate riscurilor de tortura si rele tratamente', a explicat intr-un comunicat Sophie Richardson, directoare pentru China a organizatiei Human Rights Watch, cu sediul la New York.
Militantii pentru drepturile omului afirma ca "disparitiile fortate" au deja loc, prin folosirea de mijloace brutale si in secret, insa daca parlamentul chinez le va legaliza in cateva luni, acestea risca sa se inmulteasca in China.