x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chinezii au conceput buretele care absoarbe petele de petrol fara sa se ude

Chinezii au conceput buretele care absoarbe petele de petrol fara sa se ude

12 Noi 2009   •   00:00

Cercetatorii chinezi vin sa revolutioneze piata materialelor absorbante a petelor de ulei sau petrol, anuntand ca au creat un burete capabil sa absoarba o cantitate de materie organica cu pana la 180 de ori mai mare decat greutatea sa, realateaza publicatia online “Popular Science”.



Noul tip de burete este realizat, potrivit datelor prezentate de oamenii de stiinta din China, din nanotuburi de carbon, care nu absorb apa, permitand in schimb absorbtia de ulei sau a altor materii organice. Buretii folositi in mod curent pentru curatarea petelor de petrol, rezultate in urma deversarilor necontrolate, pot absorbi numai pana la de 20 de ori propria greutate.
Buretele "magic" creat de cercetatorii de la Pekin University si Tsihuang University a fost conceput ca o strucutura extrem de dezordonata de nanotuburi, ceea ce a dat nastere la o stransa interconectare de retea. Rezultatul a fost un burete cu 95 la suta mai mic decat unul standard si deosebit de rezistent la rupere.
Calculand in alti parametrii perfomantele de care este capabil revolutionarul produs, s-a constatat ca noul tip de burete poate absorbi o singura data o suprafata de ulei de pana la 800 de ori mai mare decat a sa.

×