x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chirac sub acuzare

Chirac sub acuzare

de Sînziana Stancu    |    22 Noi 2007   •   00:00
Chirac sub acuzare
Sursa foto: MICHEL CLEMENT/

Fostul preşedinte francez Jacques Chirac a fost pus sub acuzare pentru deturnare de fonduri publice şi angajări fictive, fapte comise in perioada 1977-1995, cănd era primarul Parisului.

Fostul preşedinte francez Jacques Chirac a fost pus sub acuzare pentru deturnare de fonduri publice şi angajări fictive, fapte comise in perioada 1977-1995, cănd era primarul Parisului.

Cazul este fără precedent in istoria preşedinţiei Franţei. Jacques Chirac a fost audiat ieri de un judecător din cadrul Secţiei financiare a Palatului de Justiţie, Xavier Simeoni, care se ocupă de acest dosar cu fapte ce datează din anii ’70, cănd Chirac era primar. Inculpatul a venit la tribunal insoţit de doi avocaţi şi a fost audiat timp de trei ore. In acest dosar, deschis incă din timpul mandatului la élysées al fostului preşedinte, au fost acuzate mai multe persoane, Chirac neintrănd atunci pe măna justiţiei deoarece beneficia de imunitate, potrivit legii.

SALARII FICTIVE. In schimb, pănă acum au fost interogate şi acuzate 20 persoane pentru aceleaşi fapte pentru care va trebui să răspundă acum Chirac. Este vorba despre deturnarea banilor publici, in anii ’80 - ’90, prin acordarea fictivă de locuri de muncă unor persoane din anturajul lui Chirac la Primăria pariziană, unde el era edil-şef. Aceste persoane lucrau, de fapt, in partidul lui Chirac, Adunarea pentru Republică (RPR), dar erau plătite din banii cabinetului său de primar, unde figurau ca angajaţi. Chirac a mai fost audiat in dosarul angajărilor fictive de la Primărie in iulie, la o lună după ce fusese inlocuit de actualul preşedinte, Nicolas Sarkozy. In timpul mandatului său la élysées, Chirac şi-a văzut numele vehiculat in mai multe dosare cu caracter penal, in special in dosare de corupţie. Fostul preşedinte a negat intotdeauna suspiciunile privind folosirea banilor publici in alte scopuri decăt cele pentru care fuseseră destinaţi şi chiar in scopuri personale. Nu demult, o publicaţie de scandal din Franţa făcuse un bilanţ al banilor publici risipiţi pe luxul in care se obişnuiseră să trăiască Chirac şi soţia lui, Bernadette, reieşind că au cheltuit mai mult decăt şi-au permis.

sanziana.stancu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: externe chirac