x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chişinău:Autocenzura editurilor

Chişinău:Autocenzura editurilor

de Vitalie Calugareanu    |    12 Iul 2008   •   00:00

Preşedintele moldovean, Vla­di­mir Voronin, nu va reuşi în perioada care a mai rămas pînă la alegerile din 2009 să-şi ducă la bun sfîrşit pla­nul de înlocuire a disciplinei “Lim­ba română” cu “Limba moldoveneas­că” în învăţămîntul din Repu­bli­ca Moldova

Preşedintele moldovean, Vla­di­mir Voronin, nu va reuşi în perioada care a mai rămas pînă la alegerile din 2009 să-şi ducă la bun sfîrşit pla­nul de înlocuire a disciplinei “Lim­ba română” cu “Limba moldoveneas­că” în învăţămîntul din Repu­bli­ca Moldova. În schimb, puterea co­mu­nistă a introdus o restricţie legis­la­tivă prin care a determinat editu­ri­le să se autocenzureze.


ACCENT SUPLIMENTAR.
Deputaţii comunişti, majoritari în Legislativul de la Chişinău, au votat o lege care incriminează publicarea de către edituri a unor lucrări ce pot fi calificate ca “defăimătoare la adre­sa statului şi a poporului”, chiar dacă o prevedere legală există şi în Codul Penal. Editorii se tem că, în con­diţiile justiţiei mol­do­veneşti, această prevedere ar pu­tea fi aplicată aleatoriu – cei in­de­zi­ra­bili ris­cînd să răspundă penal, de exem­plu, pentru publicarea proverbului: “Dă, Doamne, mintea mol­do­vea­nului cea de pe urmă”. Deputa­tul comunist Vladimir Dragomir a de­cla­rat însă că acest accent suplimentar va întări securitatea naţională. În zadar au încercat deputaţii din opoziţie să explice majorităţii par­lamentare co­mu­niste că infrac­ţi­u­nea privind “de­făi­marea statului şi a poporului” in­tră în contradicţie cu dreptul la libera exprimare. În opi­nia liderului PLD, Vladimir Filat, “prezenţa acestei norme impune o barieră şi oferă posibilitatea unor funcţionari de a interveni subiectiv în procesul de editare”.

Directorii celor mai importante şapte edituri au semnat o declaraţie prin care îşi exprimă indignarea faţă de această lege, care, între altele, ca şi în perioada sovietică, interzice editurilor private să participe la li­ci­ta­ţi­ile pentru comenzile de stat, în de­tri­mentul liberei concurenţe. Noul ministru al Educaţiei, Larisa Savga, nu pare co­ple­ş­it de noua legislaţie: “Noi avem cu­rricula care a fost aprobată de Co­le­giul ministerului şi nu se prevede să fie modificată” şi în care scrie clar că disciplina de învăţămînt se nu­meş­te “Limba română”, şi nu “Limba mol­do­venească”.

×
Subiecte în articol: externe