x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chisinau - Independenti de 15 ani

Chisinau - Independenti de 15 ani

de Vitalie Calugareanu    |    28 Aug 2006   •   00:00
Chisinau - Independenti de 15 ani
Corespondenta din Chisinau
Moldova a sarbatorit ieri 15 ani de la proclamarea independentei. Chisinaul a fost impanzit de drapele ale UE si de tricolorul romanesc. Manifestatiile au inceput cu un dangat simultan de clopote ale bisericilor din Basarabia si cu depuneri de flori la monumentul lui Stefan cel Mare din centrul Capitalei.

In cei 15 ani de independenta fictiva, basarabenii nu au simtit inca gustul libertatii. Au scapat de Uniunea Sovietica, dar avantul unionist le-a fost bruiat de un sangeros razboi moldo-rus, provocat intentionat; scapasera parca de comunism, dar la un deceniu de democratie subreda compromisa de o administratie corupta si lasa au reales trecutul marxist-leninist. Basarabia este administrata acum de un regim comunist smecher, care-si invaluie ideologia bolsevica in drapelele Uniunii Europene pentru a insela Occidentul.

"PROGRES". La 15 ani de pretinsa independenta, basarabenii au mai putina libertate decat aveau in perioada sovietica, iar victoria obtinuta in perioada renasterii nationale este treptat inabusita de actuala administratie comunista. De la 1 septembrie 2006, copiii din Moldova nu vor mai studia "Istoria Romanilor", ci un curs de istorie integrata care reprezinta rodul gandirii retrograde a unui grup de pretinsi istorici romanofobi selectati din randul Partidului Comunist. In anul curent s-a ajuns pana la aceea ca li s-a interzis sa mai sarbatoreasca Ziua Limbii Romane in Piata Marii Adunari Nationale, acolo unde cu 15 ani in urma a capitulat, sub presiunea strazii, regimul totalitar comunist. Acum nimeni nu se mai revolta. Opozitia isi indeamna sustinatorii sa se bucure ca in Basarabia copiii scriu inca in grafie latina.

PRO SI CONTRA. De la o vreme, etichetarile "ocupantii romani" si "eliberatorii rusi" au revenit la ordinea zilei. Liderul comunist, Vladimir Voronin, prin cumul si presedinte al Republicii Moldova, nu scapa nici o ocazie sa le foloseasca in discursurile sale publice. De la bun inceput nu s-a tinut cont de faptul ca, atunci cand pornesti edificarea unui stat independent, este foarte important sa nu dai gres cu pietrele puse la temelie! Ecuatia putea fi mult mai simpla daca edificatorii Moldovei ar fi pus pe o jumatate de pagina "libertatile" aduse de "eliberatori", iar pe cealalta - "libertatile" de care i-au lipsit "ocupantii".

Romanilor basarabeni nu le ramane decat sa scrasneasca din dinti atunci cand li se spune in fata ca "Basarabia este un nume fals, o denumire inventata pentru a sterge memoria adevaratului nume - Moldova". Afirmatia apartine deputatului comunist Victor Stepaniuc si a fost facuta cu trei zile in urma.

PROBLEMA INTEGRITATII TERITORIALE
Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, sustine intr-un interviu publicat de BBC Romania ca, la 15 ani de la declararea independentei, "unicul neajuns este integritatea teritoriala". "Astazi, dupa 15 ani de la declararea independentei, statul exista, principiile de baza declarate in 27 august 1991 au fost in linii mari indeplinite, dar este clar ca temeliile statului nostru trebuie in continuare consolidate", a spus Voronin. El a apreciat ca declaratiile lui Traian Basescu privind necesitatea accelerarii integrarii Moldovei in familia tarilor europene sunt facute din bunavointa, chiar daca nu au fost coordonate cu Chisinaul.

×
Subiecte în articol: externe