"Nu ne intereseaza o incalzire prematura a relatiilor dintre Romania si Republica Moldova." Este declaratia transanta a lui Sergiu Mocanu, consilierul presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin.
Potrivit BBC, Mocanu s-a aflat recent la Bucuresti, unde a purtat discutii cu ministrul de Externe, Mircea Geoana, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si fostul consilier al presedintelui Iliescu, Ioan Talpes.Gheata subtire ce ne leaga
"Indiferent ca se incalzesc relatiile si beneficiem de un climat si un mediu ambiant foarte utile ambelor parti, ori ca inghetam aceasta relatie si facem slalom pe gheata inca vreo cativa ani, important este sa nu mergem pe gheata subtire", a caracterizat Mocanu metaforic relatiile dintre Romania Moldova. In opinia sa, obstacolul cel mai mare in calea normalizarii legaturilor romano-moldovenesti este refuzul Bucurestiului de a semna cu Chisinaul un tratat bilateral. De asemenea, conducerea comunista de peste Prut este dezamagita ca autoritatile romane i-au propus, in loc de tratat, semnarea unei declaratii de integrare europeana.
Negociator de la Cotroceni
"Noi nu prea intelegem ce ar putea fi, pentru ca vitezele cu care se integreaza Romania astazi in UE si Republica Moldova sunt complet diferite", a comentat Mocanu. Demnitarul moldovean sustine ca Bucurestiul nu i-a dat nici o explicatie privind motivele pentru care nu semneaza un tratat bilateral. Consilierul lui Voronin doreste ca partea romana sa desemneze un negociator din anturajul presedintelui Iliescu, in vederea gasirii unei formule de compromis in privinta tratatului. (Lavinia Tudoran)
Razboi mai vechi
Harta pe "semnam tratatul, nu semnam tratatul" dintre Romania si Moldova este mai veche. Autoritatile de la Bucuresti au fost nemultumite pentru ca liderii de la Chisinau au modificat intre timp textul. Politicienii romani s-au plans ca noul text este inacceptabil si ca lipseste din el felul mai special al relatiei cu Moldova. La randul lor, comunistii de la Chisinau s-au enervat si au emis anul trecut o sumedenie de declaratii antiromanesti destul de dure, acuzand Bucurestiul ca se amesteca in treburile interne ale republicii de peste Prut.