x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Christine Lagarde nu vrea să conducă BCE sau Comisia Europeană

Christine Lagarde nu vrea să conducă BCE sau Comisia Europeană

12 Sep 2018   •   14:33
Christine Lagarde nu vrea să conducă BCE sau Comisia Europeană

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a exclus implicarea sa în cursa pentru obţinerea unei funcţii importante în Europa, anul viitor, spunând că vrea mai degrabă să se concentreze pe actualul său loc de muncă în loc să conducă Banca Centrală Europeană (BCE) sau Comisia Europeană (CE). 

 

Într-un interviu acordat Financial Times, Christine Lagarde a declarat că este "puţin supărată şi nemulţumită" din cauza speculaţiilor privind persoanele care îi vor succeda preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker, şi şefului BCE, Mario Draghi - "când tu eşti unul dintre candidaţii potenţiali şi eşti susţinut aşa şi aşa". 

"Nu, nu, nu ... nu sunt interesată de nicio funcţie în cadrul BCE sau CE. Am o slujbă foarte importantă aici pe care vreau să o fac şi nu voi părăsi această corabie minunată când s-ar putea confrunta cu turbulenţe", a explicat şeful FMI. 

Europa se pregăteşte pentru a schimbări semnificative în conducerile principalelor sale instituţii anul viitor.
Pe fondul sporirii speculaţiilor la Bruxelles, Christine Lagarde este văzută ca un posibil contracandidat pentru a-i înlocui pe Jean-Claude Juncker sau pe Mario Draghi, chiar dacă nu are experienţă în conducerea unei bănci centrale. 

În perioadele în care a fost ministru de finanţe în Franţa şi director general al Fondului Monetar Internaţional, Lagarde a construit o relaţie strânsă cu cancelarul german Angela Merkel, care ar fi întrebat-o în 2014 dacă nu ar fi interesată de o poziţie la vârf în cadrul CE, susţin surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Dar alte surse spun că Lagarde, care a fost în Guvernul de centru-dreapta al lui Nicolas Sarkozy, ar putea să nu obţină sprijinul politic al actualului preşedinte francez, Emmanuel Macron. 

Alţi candidaţi la şefia CE sunt: Manfred Weber (liderul grupului Partidului Popular European (PPE) în Parlamentul European), Alex Stubb (fost premier finlandez) şi Michel Barnier (negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit). 

Doi francezi concurează pentru funcţia de preşedinte la Banca Centrală Europeană: Benoît Coeuré (membru al Consiliului guvernatorilor BCE) şi François Villeroy de Galhau (şeful Băncii Centrale a Franţei). Alţi candidaţi sunt Klaas Knot (guvernatorul Băncii Centrale a Olandei) şi Philip Lane (preşedintele Băncii Centrale a Irlandei). 

Christine Lagarde conduce FMI din 2011 şi din 2016 beneficiază de al doilea mandat în fruntea instituţiei financiare internaţionale. AGERPRES

×