Buncărul din centrul Londrei, în care fostul premier britanic Winston Churchill se refugia din calea atacurilor cu bombă în timpul celui de-al doilea război mondial, era vulnerabil la aceste atacuri.
Cu toate că şi Churchill era conştient de acest lucru, el a continuat să se ascundă şi să lucreze acolo, dezvăluie BBC News Online, citând o scrisoare a unei oficialităţi din guvernul lui Churchill. Refugiul antiatomic fusese construit în apropierea sediului Guvernului, din Downing. O expoziţie ce se va deschide luna viitoare va arăta cât de vulnerabilă era această construcţie la atacurile aeriene din timpul războiului. Totuşi, a avut noroc, pentru că niciodată buncărul în care se ascundea premierul nu a fost ţinta vreunei lovituri aeriene puternice.
Doar trei metri sub pământ
Scrisoarea, semnată de înaltul funcţionar Patrick Duff şi destinată secretarului de cabinet Sir Edward Bridges, descrie şocul pe care l-a avut Churchill când a observat deficienţele sălilor folosite de cabinetul de război şi liderii militari. El a spus că fusese păcălit „fiind determinat să creadă că acest loc este un adăpost cu adevărat rezistent la bombe, deşi nu este nici pe departe aşa ceva“, scria Duff. În timp ce liderul nazist Adolf Hitler opera dintr-un adăpost protejat de mai multe straturi de beton, Churchill şi personalul său dormeau în camere aflate la doar trei metri sub pământ. Practic, semăna mai mult a subsol de locuinţă, decât a buncăr, după cum a afirmat administratorul expoziţiei, Cressida Finch. Churchill a avut, totuşi, curajul să intre ori de câte ori se dădea alarma acolo, pentru că vroia să vadă londonezii căîi e frică şiîi lasă la greu, a mai explicat Finch. Unele îmbunătăţiri s-au făcut până la urmă, cum a fost turnarea unei plăci de beton armat, însă riscurile serioase în cazul unui atac puternic, direct, au continuat să existe.
Citește pe Antena3.ro