Climatologii nu au stabilit încă existența unei legături formale între cicloane și procesul de încălzire globală, dar se așteaptă în viitor la fenomene meteo tot mai violente ca urmare a creșterii temperaturii oceanelor, se arată luni într-un comentariu AFP, informează agerpres.ro.
În timp ce Filipinele își numără morții după trecerea taifunului Haiyan (numărul celor decedați ar putea depăși 10.000), la Varșovia începe a 19-a Conferință ONU privind schimbările climatice, la care cele 190 de state participante au trimis o armată de experți, care au însă puține certitudini.
În studiul cicloanelor există multe carențe, printre care și ce a lipsei bazelor de date omogene, întrucât înaintea anilor '70 nu existau sateliți care să studieze aceste fenomene, explică un cercetător francez. Una dintre puținele constatări, menționată într-un raport despre încălzirea climatică publicat în luna septembrie de Grupul de experți în evoluția climatului (GIEC), dă ca aproape sigură încălzirea părții superioare a oceanelor între anii 1971 și 2010. Ritmul acestei încălziri este evaluat la 0,1 grade Celsius pe deceniu pentru primii 75 de metri de la suprafața apei și de 0,015 grade Celsius pentru straturile mai adânci.
Dacă această încălzire este rezultatul activităților umane sau dacă ea este superioară "variațiilor naturale" ale planetei sunt întrebări la care nimeni nu poate să răspundă deocamdată, dar GIEC estimează, pe baza modelelor climatice, că în viitor cicloanele vor deveni mai violente și vor aduce o cantitate tot mai mare de precipitații.
"Atunci când temperatura oceanelor crește, cicloanele beneficiază de o sursă suplimentară de energie, de unde rezultă tendința creșterii violenței acestor fenomene, iar această încălzire antrenează și o creștere a evaporării, ceea ce determină precipitații mai abundente, explică un cercetător. Atunci când este mai cald, avem mai multă apă în atmosferă și în aceste condiții ne putem aștepta în general la ploi mai intense", confirmă un alt expert.
În orice caz, taifunul Haiyan, cel mai violent care a lovit vreodată suprafața terestră, va da de gândit participanților la conferința de la Varșovia, ce are ca obiectiv și lansarea unei runde de negocieri care să conducă la viitoarea reuniune din anul 2015 la un acord global ce va impune statelor participante reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, aflate la originea încălzirii globale, și care ar urma să intre în vigoare în anul 2020.