x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cimpanzeii sunt capabili să evalueze un pericol şi să îşi avertizeze semenii

Cimpanzeii sunt capabili să evalueze un pericol şi să îşi avertizeze semenii

16 Noi 2017   •   20:38
Cimpanzeii sunt capabili să evalueze un pericol şi să îşi avertizeze semenii

Cimpanzeii care trăiesc în sălbăticie sunt capabili să evalueze un pericol şi să îşi avertizeze semenii, în special pe cei care par să nu fie conştienţi de acesta, a relevat un studiu publicat miercuri în revista americană ''Science Advances'', informează AFP.


Pentru prima dată, un experiment a demonstrat că animalele iau în considerare, în cadrul comunicării, punctul de vedere al celorlalţi, o capacitate despre care se credea că este specifică oamenilor, au subliniat cercetătorii.

Acest lucru sugerează că cimpanzeii comunică şi colaborează într-un mod mai complex decât se credea anterior că este posibil.

Pentru a testa această teorie, Catherine Crockford, cercetătoare la Institutul de Antropologie Max Planck din Germania, a realizat alături de colegii săi un set de experimente în pădurea Budongo din Uganda.

În primul rând, ei au amplasat un şarpe veninos fals pe o potecă şi au observat modul în care cimpanzeii au reacţionat la vederea acestuia, înregistrând mai întâi modul în care primatele au indicat altor cimpanzei locul în care se afla reptila. În afară de strigăte, o treime dintre cimpanzei s-au uitat alternativ când la locul în care se afla reptila, când la semenii lor.

Într-un al doilea experiment cercetătorii au testat două scenarii utilizând mesaje preînregistrate de la cimpanzei adresate membrilor grupului lor. Pe de o parte, oamenii de ştiinţă au ascuns o boxă pentru a difuza un strigăt ce indica faptul că un cimpanzeu din apropiere era conştient de prezenţa unui şarpe. Apoi, ei au difuzat o altă înregistrare ce semnala că un alt exemplar nu era conştient de pericol.

Când cimpanzeii au detectat şarpele, cei care au auzit strigătele înregistrate sugerând că unul dintre congenerii lor nu observase reptila au început să lanseze mai multe avertismente, manifestate prin strigăte şi mişcări ale corpului.

Modul de vocalizare părea să se schimbe în funcţie de atitudinea celorlalţi cimpanzei, dacă aceştia erau sau nu conştienţi de pericol.

Coroborate, aceste observaţii sugerează că sistemele de comunicare influenţate de perspectiva altora, mai degrabă decât de propria percepţie, ar fi apărut de la primele linii de hominizi, înainte de dezvoltarea limbajului, au concluzionat antropologii.AGERPRES

×