x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cine a câştigat cel mai mult din criza Greciei

Cine a câştigat cel mai mult din criza Greciei

11 Aug 2015   •   22:41
Cine a câştigat cel mai mult din criza Greciei
Sursa foto: Xinhua/Zhang Fan

Criza pe care o traversează Grecia a fost exploatată de alte state, care au profitat de pe urma panicii induse asupra investitorilor pentru a deveni mai credibile din punct de vedere economic. Germania a luat partea leului, obţinând profituri care se învârt în jurul sumei de 100 miliarde de euro, spun experţii.

Potrivit Institutului pentru Studii Economice din Leibniz, Germania a câştigat deja suficient de mult de pe urma crizei greceşti, încât va ieşi pe plus chiar şi în eventualitatea în care statul elen nu îşi va achita datoriile faţă de guvernul condus de Angela Merkel. Germania a exploatat criza elenă ajustându-şi dobânzile la obligaţiunile guvernamentale în funcţie de cum evolua situaţia financiară în Grecia. Atunci când perspectivele de intrare în incapacitate de plată ale Atenei păreau mai mari, Germania micşora dobânzile la obligaţiunile sale guvernamentale, profitând de panica creată printre investitori care căutau siguranţa pe care o dă stabilitatea germană. Când perspectivele păreau să se îmbunătăţească în privinţa crizei din Grecia, Germania creştea dobânzile la obligaţiunile guvernamentale. Ieri, Comisia Europeană a anunţat că a ajuns la un acord tehnic cu guvernul grec în privinţa unui nou ajutor de 86 de miliarde de euro, în următorii trei ani, în urma unor negocieri-maraton care au durat 23 de ore. Şi în cadrul acestor negocieri, reprezentanţii germani au fost cei mai duri, solicitând ca Grecia să adopte un plan credibil de reformare a sistemului de pensii şi de privatizare a întreprinderilor de stat. Deşi partea elenă îşi dorea ca negocierile să fie gata cât mai repede, mesajul purtătorului de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel, a fost că „înainte de a ne grăbi, trebuie să fim meticuloşi”.

Grecia are nevoie de a obţine un nou ajutor străin până pe 20 august, când va fi obligată să returneze o tranşă de împrumut de 3,2 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană.

 

×