x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cine a furat dosarul lui Schumacher? O firmă elveţiană de transport aerian, vizată de anchetă

Cine a furat dosarul lui Schumacher? O firmă elveţiană de transport aerian, vizată de anchetă

de Marina Constantinoiu    |    Istvan Deak    |    07 Iul 2014   •   16:25
Cine a furat dosarul lui Schumacher? O firmă elveţiană de transport aerian, vizată de anchetă

O companie elveţiană importantă, din domeniul transportului aerian, cu elicopterul, se află în centrul anchetei lansate zilele trecute pe marginea furtului de date din dosarul medical al lui Michael Schumacher, spitalizat până la jumătatea lui iunie la Spitalul Universitar din Grenoble (Franţa), după gravul accident de schi pe care l-a avut în iarnă în staţiunea franceză Meribel. Potrivit informaţiilor obţinute în exclusivitate de cotidianul francez Le Dauphine Libere, faimoasa adresă IP a computerului de la care a fost trimisă, către mai multe instituţii media, o propunere de vânzare a raportului medical al spitalului din Grenoble întocmit pentru pacientul Schumacher, contra sumei de 50.000 de euro, corespunde celei a unui computer aflat în sediul acestei companii.

Transfer

Cum, în primele zile ale lui iunie, pacientul a dat semne de trezire din coma indusă în care se afla de la 29 decembrie 2013, familia şi corpul medical de la Grenoble au decis transferarea lui Schumacher într-un centru spitalicesc de înaltă performanţă în recuperarea pacienţilor care şi-au revenit după o comă, la Lausanne, în Elveţia. Compania de tranport aerian medical a fost contactată pentru a se studia o posibilă evacuare pe calea aerului a pacientului Michael Schumacher. După cum indică şi procedura, o versiune a dosarului medical a fost transmisă atunci prin e-mail unuia dintre medicii care lucrează cu societatea respectivă (care are sediul la Zurich) şi care are în sarcină adaptarea echipamentelor medicale ale maşinăriei care efectuează preluarea pacientului, la patologia acestuia. Respectivul dosar ar fi trebuit să-i permită acestui medic să ia măsuri pentru transferul în bune condiţii al lui Schumacher. În cele din urmă, această primă opţiune a fost abandonată, iar Schumacher a fost transportat către Lausanne la bordul unei ambulanţe.

Potrivit informaţiilor intrate în posesia jurnaliştilor de la Le Dauphine Libere, pasajele din raportul medical transmis de către misteriosul vânzător al datelor medicale pentru a dovedi că el deţine un document autentic corespund versiunii raportului trimis medicului companiei elveţiene de transport medical cu elicopterul. Aceste elemente nu semnifică, totuşi, că medicul este cel care a încercat să negocieze raportul. Ar putea fi vorba, la fel de bine, despre unul dintre apropiaţii respectivului medic sau despre membri ai companiei de elicoptere, iar medicul să fi fost victima unui furt de date confidenţiale.

Dacă această pistă se confirmă, spitalul din Grenoble va fi exonerat de orice vină. Căci acesta a fost primul “suspect” în colimator, cu atât mai mult cu cât un raport tipărit al dosarului Schumacher a fost lăsat pentru câteva ore într-un birou al secţiei în care sportivul era spitalizat, înainte de a fi transferat. Ipoteza unei retranscrieri a acestor date a fost luată atunci în calcul, dar se pare că, în cele din urmă, nu este cazul de aşa ceva.

Dosarul este trimis în Elveţia

Luni dimineaţă, Parchetul din Grenoble a refuzat să comenteze aceste informaţii. În schimb, a precizat că dosarul va fi transmis în Elveţia, sub forma denunţării faptelor către autorităţile judiciare helvete. La 19 iunie, Parchetul din Grenoble a deschis o anchetă după ce a înregistrat o plângere din partea Spitalului Universitar din oraş pentru “furt şi violare a secretului medical”, urmată de o a doua plângere a avocaţilor elveţieni ai familiei multiplului campion mondial de Formula 1.

Pornind de la concluziile anchetei realizate la Grenoble, Parchetul consideră că trebuie să lase Elveţia să continue investigaţiile, în măsura în care faptele au fost comise din această ţară, la adresa unei persoane, victimă în acest caz – Schumacher – care locuieşte în Elveţia, iar acum este şi spitalizat în această ţară.

Numele companiei elveţiene nu a fost divulgat, cum nu a fost divulgat nici numele hoţului, despre care nu se ştie dacă a fost identificat. Dosarul, mascat sub mai multe pseudonime, printre care ultimul era “Jeremy Martin”, a fost propus spre vânzare mai multor publicaţii. La jumătatea lunii iunie, Spitalul Universitar din Grenoble a depus plângere pentru furt, dar auditul intern nu a scos la iveală nicio intruziune în sistemul său informatic.

Misteriosul “Kagemusha”

Cel care a furat dosarul medical al lui Michael Schumacher şi a încercat să-l vândă diferitelor instituţii media şi-a ales pseudonimul Kagemusha, iar poliţia judiciară din Grenoble, în cooperare cu anchetatori germani şi elveţieni, a lucrat cu FBI pentru a da de urma lui, mergând pe pista datelor de conexiune ale acestuia, la sediul Google, care exploatează mesageria Gmail, în SUA. Emailul, trimis de la un cont de Gmail şi redactat într-o engleză impecabilă, cu formule de politeţe în engleză, germană şi franceză, era însoţit de două pagini extrase din dosar.

Dat fiind faptul că respectivul cunoaşte atât de bine cele trei limbi străine, anchetatorii nu au exclus posibilitatea ca acesta să fie elveţian. Corespondenţa sa era marcată de referiri la cultura japoneză. “Este vorba despre cineva inteligent, politicos, vizibil interesat de Japonia şi care a avut grijă să-şi şteargă urmele în cursul schimbului de emailuri”, explică pentru Le Monde o sursă apropiată anchetei.

×
Subiecte în articol: accident schumacher michael schumacher